Bh. vlastima ostalo još nekoliko dana da usvoje dva EU zakona, šta smo uradili do sada?

Do kraja ove sedmice bosanskohercegovačke vlasti trebalo bi da usvoje još dva zakona koji su preduslov za otvaranje pristupnih pregovora sa Evropskom unijom. Isto toliko vremena ostalo je Evropskoj komisiji da izvijesti o dodatnom napretku BiH.

Od posljednjeg Izvještaja Evropske komisije kada smo dobili uslovljenu preporuku, ispunjena su dva zadatka koja su stavljena pred bh. vlasti, od ukupno 3+1. Još svega nekoliko dana ostalo je da se usvoji Zakon o sudovima te Zakon o sprečavanju sukoba interesa.

U nedavnom intervjuu za Buku zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH Denis Zvizdić rekao je da je blagi optimista da ćemo do kraja sedmice ispuniti obaveze koje od BiH traži Evropska komisija.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Direktorica Direkcije za evropske integracije Elvira Habota je tokom edukacije za novinare o pregovorima za pristupanje u EU i preduslovima za njihovo efikasno provođenje naglasila da je u prethodnom periodu ostvaren napredak iz prioriteta osam, odnosno usvojen je Zakon o sprečavanju pranja novca, ostvarena je kontakt tačka sa Europolom, te su započeti pregovori s Frontexom.

„U okviru prioriteta br 14 rekla bih da je takođe napravljeno dosta koraka. Prvenstveno tu mislim na uspostavljanje koordinacionog odbora za reformu javne uprave, takođe mislim i na izmjene zakona o državnoj službi koje se nalaze u parlamentarnoj proceduri“, kaže Habota.

Pomaci u prethodnom periodu su napravljeni i u okviru prioriteta: šest – usvojene izmjene i dopune Zakona o VSTV-u, prioriteta broj sedam – Zakon o javnim nabavkama, te devet i 13.  BiH je ranije ispunila i dio iz prioriteta 10 koji se odnosio na izbacivanje smrtne kazne iz Ustava Republike Srpske.

„Mi iz Direkcije uvijek kažemo, i sigurni smo da tako misli i većina institucija i građana BiH, da uvijek može bolje i brže. Možda nije ni dobro da tako gledamo nego da iskoristimo preostalo vrijeme i da se fokusiramo na ovo što treba da uradimo.“

U narednom periodu, dodaje, potrebno je da se bh. vlasti fokusiraju na ispunjavanje zadataka koji su pred njima.

„Moja očekivanja od novog Izvještaja Evropske komisije su realna. Od vlasti u BiH se očekuje da urade svoj dio posla, da napravimo još nekoliko pozitivnih koraka i da jednostavno iskoristimo trenutak, da pokažemo političku mudrost i političku volju da mi to možemo uraditi, da jednostavno možemo primijeniti pravo EU na svojoj teritoriji kako što to oni čine u EU“, govori Habota.

Ona i institucija koju predstavlja s dozom optimizma očekuje pozitivnu odluku, ali pred vlastima BiH su konkretni zadaci za čije ispunjenje imaju sve manje vremena.

BiH konačno usvojila radnu verziju Programa integrisanja

Darija Ramljak, pomoćnica direktorice  DEI u sektoru za strategiju i politike integracija naglasila je da je za otvaranje pregovora veoma bitan jedan sveobuhvatan, planski dokument što je u našem slučaju Program integrisanja. BiH je nakon više zastoja konačno pripremila radnu verziju Programa integrisanja.

„Koja je u petak sa zaključcima kolegijuma upućena svima na postupanje. U narednom periodu ćemo obaviti konsultacije sa Evropskom komisijom i naravno ono što je naša obaveza po sporazumu uvažiti i unaprijediti Program integrisanja“, kaže Ramljak.

Bez tog dokumenta neće biti moguće otvoriti pregovore, čak i ako to bude preporuka Evropske komisije.„Apsolutno je nezamislivo otpočeti pregovore o pristupanju sa EU bez jednog planskog dokumenta jer to je osnov za Evropsku komisiju da nam, pored analitičkog pregleda iz zakonodavstva, postavlja mjerila u procesu za otvaranje i zatvaranje pojedinih poglavlja“, naglašava Ramljak.

Na pitanje zašto je izrada Programa integrisanja išla toliko sporo Ramljak kaže da je srećna što je on završen. Veliki broj učesnika u procesu, sam po sebi, je otežavajuća okolnost.

„Naravno već u narednom programu integrisanja očekujem da će nam mnoge greške iz prvog programa ispraviti. Ono sa čime smo se suočavali pored toga što imamo veliki broj sudionika u procesu, visoka je fluktuacija bila u radnim grupama zbog čega smo mnogo vremena izgubili na konstantno, ponovno objašnjavanje šta je metodologija, šta je informacioni sistem, šta je značaj programa. Nezavisno od svega uspjeli smo to uraditi i sada ostaje proceduralni dio tog preocesa“, govori Ramljak.

Ističe da je ponosna na informacioni sistem, koji je rađen na iskustvu zemalja iz regiona, a prilagođen bh. ustavno-pravnoj proceduri. U tom sistemu nalazi se 1700 pravnih akata sa svih nivoa vlasti.

„Ponosna sam što je to jedan od rijetkih cjelodržavnih informacionih sistema“, kaže Ramljak.

Direkcija je spremna za početak pregovora, imaju ljudske i tehničke kapacitete koji će služiti kao podrška bh vlastima, a na političarima u oba doma Parlamentarne skupštine nije težak posao. Na njima je samo da podignu ruke, za šta su isuviše dobro plaćeni, i izglasaju ono što od njih traži Evropska komisija. Vrijeme curi, ali ga ima dovoljno ako ima volje, budući da je posljednji usvojeni EU zakon usvojen za samo 30 minuta. 

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije