Ko je organizator protesta u Pragu: Državi duguje više od 100.000 eura, vezan je i za Srbiju

Više od 70.000 građana okupilo se prethodnog vikenda u Pragu gdje su iskazali nezadovoljstvo radom vlade, sankcijama Rusiji koje štete i Češkoj

Nekoliko dana nakon protesta, češki mediji su se pozabavili organizatorima ovog događaja, tačnije Ladislavom Vrabelom koji se smatra čovjekom koji je najviše učestvovao u organizaciji.

“Zajedno s kolegom Jirijem Havelom sazvao je demonstracije protiv vlade Petra Fiale. Spominjao se i Jakub Netik, čovjek koji je podržao rusku invaziju na Ukrajinu, ali i Josef Skala, predstavnik radikalnog krila stranke KSČM”, navodi se.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Kako se navodi, Vrabel je od građana tražio novčane priloge za organizaciju ovih demonstracija, a koji su poslani na račun koji nije u potpunosti transparentan.

“Čak i sto kuna je doprinos kroz koji možete učestvovati i biti dio provedbe plana”, napisao je Vrabel na stranici, a novinari portala Aktualne su saznali da je otprilike prikupljeno pola miliona kruna.

Ipak, ono što je zanimljivo jeste da se novac za demonstracije nije slao na račun Vrabela, već njegove supruge Bojane Vurdelje koja je porijeklom iz Srbije.

“Prema istrazi, Vrabel duguje tri miliona kruna. Ne tako davno, izvršitelji su od njega tražili novac kroz 27 postupaka. Analiza pokazuje da ne plaća ni zdravstveno osiguranje od 2000. godine. Nije platio čak ni kazne za vožnju iz 1999. godine, a ni kredit iz jedne od čeških banaka”, navode novinari.

Prodaja nekretnina u Srbiji

Kada je riječ o drugim planovima, novinari su uspjeli saznati da Vrabel planira organizovati demonstracije i u drugim gradovima Češke. Demonstracije su zakazane za 28. septembar, a na Vaclavskom trgu bit će održan još jedan događaj i to 28. oktobra.

U kontekstu njegovog privatnog života, Vrabel je novinarima rekao da se bavi prodajom nekretnina u Srbiji.

“Bavim se prodajom nekretnina. U Srbiji prodajem nekretnine češkim državljanima, što mi daje dovoljno slobodnog vremena da se posvetim aktivnostima koje smatram važnim za spas Češke”, rekao je Vrabel.

Ladislav Vrabel (Foto: Aktualne.cz)

S obzirom na to da duguje novac brojnim licima, Aktualne pišu kako je Vrabel još prošlog marta morao dokazati da ima službena primanja koja mu omogućavaju da izmiruje svoje obaveze u minimalnom iznosu.

“Priložio je da ugovor o radu u kojem piše da radi kao kuhar u jednom preduzeću u Pragu. Kompanija se nalazi na istoj adresi gdje i više od 1.400 drugih kompanija. Krše zakone tako što ne objavljuju fnansijske izvještaje i nemoguće je utvrditi koliki ima promet”, navodi se.

Prema informacijama, kompanija za koju Vrabel navodno radi smještena je u Velikoj Britaniji, a upravo se njegova supruga prijavila kao većinski dioničar.

“Dok se njegova supruga pojavljuje kao vlasnica još dvije kompanije, Vrabel je na sudu proglasio bankrot. Odbio je dati odgovore na pitanje da li ima udjela u kompanijama koje su u vlasništvu njegove supruge”, pojašnjavaju Aktualne.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije