Nema dogovora o tri ključna EU zakona: Ostali smo zakovani

Sastanku su prisustvovali predsjednici stranaka Elmedin Konaković, Edin Forto, Nermin Nikšić, Milorad Dodik, Dragan Čović, Nenad Stevandić, ali i brojne delegacije. 

Nakon održanog sastanka, novinarima se prvi obratio lider HDZ-a Dragan Čović. On je potvrdio da nema dogovora oko  tri ključna EU zakona. 

– Pokušali smo raspraviti zaključke sa prošlog sastanka, razgovarali smo o tri sporna zakona. Izborni zakon, Zakon o Sudu BiH i Zakon o sukobu interesa. Nismo se mogli dogovoriti. Pokušat ćemo se usaglasiti oko toga u narednih nekoliko dana – rekao je Čović. 

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Kako je istakao, došli su do nekoh nivoa i “tu je zaključak da povjerenstva nastave sa radom i ako se neko usaglasi da onda ti zakoni idu u proceduru”. 

– Žao mi je što nismo uspjeli napraviti iskorak u ovom vremenu a to se od nas očekivalo – istakao je.

Podsjetio je da su očekivali da u 12 mjesecu će dobiti otvaranje pregovaračkih procesa, ali i napomenuo da ova tri zakona minimum koji moraju završiti.

– Nastavit ćemo držati pozitivnu atmosferu, rok je ova sedmica – poručio je Čović.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić obratio se medijima nakon sastanka lidera stranaka državne koalicije u prostorijama HDZ-a.

Kako je rekao Nikšić, ostali su u istoj poziciji kada je riječ o tri EU zakona. 

– Nakon izlaganja predsjednika Čovića, ne vidim da se ima i šta posebno dodati. I kada smo se dogovarali da izađemo pred vas ovdje, niko od nas trojice nije bio presretan jer smo prije imali dosta bolje vijesti.

Danas smo ostali na ovim pozicijama na kojima jesmo, ali smo opet ostali otvoreni da ćemo pokušati sve što možemo da uradimo bilo koji zakon. Čini se da je ovaj Zakon o sprječavanju interesa najbliži da ga okončamo i završimo tu priču.

Ostali smo zakovani kada je riječ o sudovima i Izbornom zakonu – istakao je Nikši, prenosi Avaz

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije