<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

BUKA PODCAST

Zoran Matić, putopisac: "Najveći turistički potencijal ove zemlje su ljudi"

"Ako zadržimo ove naše karakterne osobine i počnemo njih prodavati kao turistički proizvod, mislim da smo na ozbiljnom putu"

31. januar 2023, 10:44

Na pitanja Aleksandra Trifunovića odgovara Zoran Matič, putopisac iz Banjaluke. Matić je nedavno objavio svoju drugu knjigu "Putovanje kroz Bosnu i Hercegovinu", u kojoj opisuje  najljepše turističke lokacije u BiH, a u podkastu govori o bogatstvima kojima obiluje naša zemlja.

Knjiga „Putovanje kroz Bosnu i Hercegovinu“ je svojevrsni nastavak prošle knjige "50 top lokacija Bosne i Hercegovine".

Nova knjiga ima 150 lokacija podijeljenih u turističke kategorije kao na primjer: gradovi i opštine, jezera, rijeke, prirodne oaze, planine, tvrđave, vjerski objekti i svetilišta, gastronomija, društveni fenomeni, autentični suveniri i preporuke za klubove i kafiće koji čuvaju i baštine rokenrol kulturu.  Matić u knjizi nudi svoj doživljaj ovih lokacija, a način pisanja je kao da uz kafu preporučuje ljudima gdje da odu za vikend.

Ipak, i pored svih ljepota prikazanih u knjizi, naš sagovornik smatra da je naš najdragocjeniji turistički potencijal - naš karakter i način života. 

"Mi smo najveći turistički potencijal. Sve što imam u knjizi ne vrijedi ništa bez ljudi. Knjiga je dijeljena po lokacijama, po turističkim segmentima, gradovi, rijeke, vodopadi, opštine...a najvažnija stvar koja je meni bila jesu ljudi koji tu žive. Išao sam na to da prikazujem važne ličnosti koje dolaze iz BiH i kroz njihove biografije i anegdote da prikažem kakav smo mi to narod... Kod nas kad nazoveš nekoga, taman da kuća gori mi smo tu za 45 minuta, pivo, kafa, klopa...To je energija koju mi imamo, puno smo opušteniji i okrećemo se jedni prema drugima."

Iako je rođen nakon raspada bivše Jugoslavije, Matić svojim prostorom smatra cijeli prostor nekadašnje zajedničke države, "od Triglava do Đevđelije". 

"Meni ova naša teritorija počinje sa Slovenijom, a završava sa Makedonijom. To je energija koja meni lično odgovara i koju prihvatam kao svoju. Ja moju emociju iz Skoplja prihvatam isto kao emociju iz Banjaluke, Beograda ili Sarajeva. To je nešto što meni lično znači. Moramo očuvati taj karakter i taj način druženja. Mislim da ako zadržimo ove naše karakterne osobine i počnemo njih prodavati kao turistički proizvod, mislim da smo na ozbiljnom putu."

Pogledajte cijeli razgovor: