<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ambasador OSCE-a u BiH Brian Aggeler za BUKU: Stvaranje paralelnih institucija je recept za haos u BiH

Gost novog BUKA podcasta je Ambasador Brian Aggeler, šef misije OSCE-a u BiH.

08. maj 2024, 9:35

Govoreći o novom Izbornom zakonu u RS on je rekao da su "takve aktivnosti u suprotnosti s ustavnim poretkom Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da uspostava paralelnih struktura narušava ukupnu sigurnost i stabilnost zemlje. Ovo je zaista recept za stvaranje haosa i dalje narušavanje povjerenja građana u institucije i izborni proces"

Na konstataciju urednika i voditelja Aleksandra Trifunovića da se Zakon o kriminalizaciji klevete RS doživljava kao prijetnja slobodi medija i pravu na slobodu govora u RS i cijeloj Bosni i Hercegovini ambasador Aggeler je rekao da se radi o trendu koji je negativan i regresivan.

"Novinari igraju suštinsku ulogu u očuvanju integriteta demokratije i vladavine prava te u stvaranju uslova za bezbjedno i prosperitetno društvo. Novinari moraju biti slobodni da obavljaju svoj posao bez straha od odmazde. Istovremeno, političari i drugi javni zvaničnici moraju biti primjer odgovornog i etičkog ponašanja i mora ih se držati odgovornim za njihove postupke. Nažalost, institucije u BiH su pokazale da su ili nesposobne ili nevoljne da zaštite ključni prostor unutar kojeg novinari djeluju. Zadnjih godina, novinari u BiH izloženi su sve većem političkom pritisku, kao i stalnim prijetnjama i nasilju" rekao je šef Misije OSCE-a u BiH.

Govoreći o Zakonu o posebnom registru NVO, ambasador Aggeler je izjavio da je to još jedan u nizu ataka na civilno društvo te ozbiljan korak unazad kada je u pitanju potpuno uživanje ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Angažman raznih pojedinaca, udruženja, grupa, organizacija i institucija u javnom životu je od ogromnog značaja za ispunjenje i poštovanje osnovnih ljudskih prava.

"Ovim zakonom bi se neprofitne organizacije koje primaju stranu podršku stavile pod tešku i ograničavajuću kontrolu vlasti. Zakonom se takođe uvode brojne restrikcije vezane za politički angažman, složene procedure registracije i izvještavanja, opasno etiketiranje, u cilju njihove stigmatizacije, kao “agenata stranog uticaja”, te pojačane inspekcije. Ovim zakonom se predviđaju i ozbiljne posljedice po neprofitne organizacije koje ga prekrše. Ovakvi zakoni neće imati uticaja samo na medije i rad novinara nego i na borce za ljudska prava, akademske građane i obične građane koji žele izraziti svoje mišljenje o važnim temama. Mislimo da će posljedice biti dugoročne i štetne, počev od ograničenog pristupa informacijama do stvaranja klime straha i represije. Njima će se ušutkati i ono malo preostalih glasova kritike od čega će koristi imati samo vladajuća koalicija u nastojanju da konsoliduje svoju moć. Svima ostalima će nanijeti štetu" smatra on.