<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

YouTube obustavio Russellu Brandu prihode od oglašavanja

YouTube je onemogućio kanalima Russella Branda da zarađuju od oglasa zbog "kršenja" njihove "politike odgovornosti kreatora".

19. septembar 2023, 9:42

YouTube je suspendovao kanale Russella Branda tako da više ne mogu da zarađuju od oglasa zbog "kršenja" njihove "politike odgovornosti kreatora".

Ova video platforma je rekla da preduzima mjere "kako bi zaštitila" svoje korisnike.

U međuvremenu, BBC je saopštio da je uklonio neke programe u kojima se komičar i glumac javlja sa svojih streaming platformi.

Ovi potezi dolaze nakon što je optužen za silovanje i seksualno zlostavljanje između 2006. i 2013. godine. On poriče ove tvrdnje, rekavši da su njegove veze "uvijek bile sporazumne".

BBC je rekao da je uklonio neke sadržaje koji "su sada ispod očekivanja javnosti" iz iPlayera i BBC Soundsa.

Ranije u utorak, glasnogovornik YouTubea rekao je: "Ako kreatorovo ponašanje izvan platforme šteti našim korisnicima, zaposlenicima ili ekosistemu, mi preduzimamo mjere."

Posljednjih godina, Russel Brand je od TV lica postao neka vrsta Youtube gurua, objavljujući redovne video zapise o duhovnosti, politici protiv establišmenta i, nedavno, NLO-ima, za svojih 6,6 miliona pretplatnika. Takođe objavljuje na Instagramu, X (prije poznatom kao Twitter) i Rumbleu.

Optužbe protiv Russella Branda

Odluka YouTubea da blokira njegove izvore prihoda odnosi se na "sve kanale koji bi mogli biti u vlasništvu ili pod upravom" ovog 48-godišnjaka, potvrđeno je za BBC.

Ostali kanali povezani s njegovom glavnom YouTube stranicom uključuju Awakening With Russell, Stay Free With Russell Brand i Football Is Nice, koji zajedno imaju oko 500.000 pretplatnika.

Sara McCorquodale, autorica i izvršna direktorica agencije za analizu društvenih medija CORQ, procjenjuje da je Brand zarađivao oko 2000 do 4000 funti po YouTube videu.

"Vjerovatno je zarađivao više od YouTubea nego od bilo koje druge platforme", rekla je za BBC News. "Sve je postojalo kako bi privuklo ljude na njegov YouTube kanal, tako da je to vjerovatno bio značajan izvor prihoda koji je sada očito pauziran."

Međutim, Rumble i dalje puštva reklame na njegovim sadržajima, "tako da njegova mogućnost zarađivanja nipošto nije prestala", rekla je.

Prema Companies House, Brandova firma - pod nazivom Pablo Diablo's Legitimate Business Firm Ltd - udvostručila je svoje neto prihode sa 2 miliona funti 2020. godine na 4,1 miliona funti 2021. godine.

Potez YouTubea "imaće određeni uticaj", rekla je gospođa McCorquodale. "Ali njegova je publika još uvijek tu. Vrlo su strastveni, žele njegov sadržaj i zato će ga slijediti."

Predvidjela je da bi Brand umjesto toga mogao pokrenuti "nezavisnu platformu zasnovanu na pretplati", gdje bi njegovi obožavatelji mogli platiti za gledanje njegovih videa.