<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Xi na rastanku Putinu rekao: Dolazi promjena kakvu nismo vidjeli 100 godina

Šta su dogovorili Putin i Xi?

22. mart 2023, 5:22

KINESKI predsjednik Xi Jinping i ruski predsjednik Vladimir Putin snimljeni su kako se toplo opraštaju na kraju dvodnevnog sastanka u Moskvi, koji je jučer završio. Kineski čelnik na odlasku je rekao Putinu da se "pokreću geopolitičke promjene diljem svijeta".

Dvojica čelnika pozvala su na "odgovoran dijalog" kako bi se riješila ukrajinska kriza, a Xi je priznao da su Peking i Moskva potpisali sporazum koji dovodi njihove veze u "novu eru" suradnje.

Sada je objavljena snimka Xijevog odlaska iz Moskve.

"Upravo sada dolazi promjena kakvu nismo vidjeli 100 godina - i mi smo ti koji zajedno pokrećemo te promjene", rekao je Xi Putinu dok je stajao na vratima Kremlja. Ruski predsjednik je odgovorio: "Slažem se."

Xi je zatim pružio ruku da se rukuje s Putinom i rekao: "Čuvaj se, molim te, dragi prijatelju." Putin je odgovorio držeći Xija za ruku s obje svoje i rekao: "Sretan put."

Šta su dogovorili Putin i Xi?

U nedostatku pomaka oko Ukrajine, samit je prije svega imao za cilj pokazati čvrstinu odnosa između Rusije i Kine, u kontekstu pojačanih napetosti između tih zemalja i zapada, ocjenjuje agencija France presse.

U zajedničkoj izjavi s hladnoratovskim prizvukom, dvojica čelnika oštro su napali zapad, optužujući Sjedinjene Države za "podrivanje" međunarodne sigurnosti kako bi održale svoju "vojnu prednost", te su izrazili "zabrinutost" sve većom prisutnošću NATO-a u Aziji.

Xijev put u Moskvu bio je važna potpora šefu ruske države, koji je od prošlog tjedna na meti uhidbenog naloga Međunarodnog kaznenog suda (ICC). Posjet kineskog predsjednika Rusiji također dolazi u trenutku kada je Moskva uvelike preusmjerila svoje gospodarstvo prema Kini, suočena sa zapadnim sankcijama.

U tom kontekstu, Putin je u utorak objavio da je postigao dogovor s  Xijem o gigantskom projektu plinovoda Sibirska snaga 2, koji će omogućiti Rusiji isporuku 50 milijardi kubičnih metara dodatnog plina godišnje.

Xi je uz to pozvao Putina da ove godine posjeti Kinu.