<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Vojni analitičar: Zelenski je napravio veliku stratešku grešku

"To traje već pet mjeseci"

24. februar 2024, 5:35

VOJNI analitičar Goran Redžepović komentirao je na N1 stanje u Ukrajini dvije godine od početka rata. Rekao je da su od početka listopada prošle godine, otkako je krenuo masovni napad na Avdijivku, Rusi preuzeli strategijsku inicijativu na cijelom frontu.

"To traje već pet mjeseci. Rusi su koncentrirali više snaga, imaju više streljiva i granata. To je posljedica smanjenog naoružanja sa Zapada, ali postoje i određeni unutarnji problemi. Prije svega je to odnos predsjednika Volodimira Zelenskog i bivšeg zapovjednika Valerija Zalužnog. Dok se predsjednik bavio regrupiranjem snaga, vodila se bitka za Avdijivku. Koordinacija između političkog i vojnog vodstva nije kao što bi trebala biti", objasnio je analitičar.

Redžepović je istaknuo da se kod Ukrajinaca javlja i problem manjka ljudi.

"Nemaju mogućnosti za rotaciju snaga, neke postrojbe su već godinu dana u rovovima. Zelenski je odbio mobilizaciju ljudi, a u zamjenu su na front počeli slati logističare, topnike koji nisu obučeni i koji se ne snalaze kada dođu na front. To je velika strategijska greška koju je napravio predsjednik Zelenski.

Zelenski se bori za sljedeći mandat, izbori su u svibnju, a mobilizacija nije popularna i on ju ne može izvršiti. Opravdava nemoć sustava tako što negira zahtjeve vojske", kaže.