<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

RUSKI ZATVOR

VIDEO I FOTO Ovako izgleda život u Polarnom vuku, zatvoru u kojem je umro Aleksej Navalni

Jedan aktivist za ljudska prava opisao je EPKT kao zaseban "zatvor unutar zatvora".

20. februar 2024, 10:13

RUSKI oporbeni političar Aleksej Navalni preminuo je u zatvoru 16. veljače. Služio je 19-godišnju kaznu u zatvoru najviše sigurnosti sjeverno od Arktičkog kruga, u ruskom autonomnom okrugu Jamalo-Nenec. Popravni zavod br. 3 (skraćeno na ruskom IK-3) pod nadimkom Polarni vuk ima zloglasnu reputaciju. Kako bi saznala više informacija o surovim uvjetima, Meduza je razgovarala s bivšim logorašima koji su tamo služili kaznu.

Uprava Popravnog zavoda br. 3 izvijestila je o smrti Alekseja Navalnog u priopćenju od 16. veljače. Navodno je oporbeni političar izgubio svijest nakon šetnje i nije ga bilo moguće reanimirati, unatoč naporima zatvorskog osoblja i bolničara (koji su navodno stigli za manje od 10 minuta). Prema prokremaljskom tabloidu Baza, liječnici su Navalnog proglasili mrtvim u 14:17 prema lokalnom vremenu.

Izjava o njegovoj smrti pojavila se na web stranici Federalne zatvorske uprave dva sata kasnije: "Uzrok smrti se utvrđuje." S druge strane, ruska propagandna mreža RT brzo je objavila objašnjenje, tvrdeći da je Navalni umro od "krvnog ugruška".

"Tamo gljive rastu iz poda"

"Kada sam pročitao da je navodno umro od krvnog ugruška, rekao sam svojim dečkima da su ga ubili", govori jedan bivši zatvorenik IK-3, prisjećajući se svoje reakcije na vijest o smrti oporbenog lidera.

Ova je osoba provela oko pet godina u IK-3 i puštena je sredinom 2023. Kaže da je dvije od tih pet godina provela u samici u izoliranom dijelu zatvora rezerviranom za one pod "strogim uvjetima pritvora" (skraćenica na ruskom SUS): "Cijela jedinica je prekrivena gljivicama, uključujući i hodnik. Tamo gljive rastu iz poda."

Postoje sekcije IK-3 rezervirane za zatvorenike koji su pod čak strožim restrikcijama od SUS-a. Ovo uključuje odjel koji sadrži "prostorije s jednom ćelijom" (EPKT), u koje se zatvorenici šalju po kazni za "uporno kršenje" zatvorskih propisa. Zatvorski službenici prebacili su Navalnog u EPKT na jednogodišnje razdoblje u rujnu 2023. Ruski oporbeni političar Vladimir Kara-Murza, koji služi 25 godina zatvora zbog protivljenja ruskom ratu protiv Ukrajine, navodno je prebačen u EPKT u siječnju ove godine.

"Zatvor unutar zatvora"

Jedan aktivist za ljudska prava opisao je EPKT kao zaseban "zatvor unutar zatvora". Drugi bivši zatvorenik IK-3, koji je pušten 2022. godine, kaže da je zatvorski EPKT odjel toliko izoliran da čak ni drugi zatvorenici možda ne znaju tko je tamo zatvoren.

Zatvorenici koji su pod "strogim uvjetima pritvora" ili u EPKT-u također mogu biti stavljeni u kaznenu samicu (SHIZO) do 15 dana zbog nastavka kršenja propisa. Stručnjak iz organizacije za prava zatvorenika Russia Behind Bars rekao je da je ova vrsta kazne "uvijek mučenje" za zatvorenika. Aleksej Navalni je stavljen u kaznenu samicu 27 puta tijekom služenja kazne.

Zatvorenicima u kaznenoj izolaciji dozvoljena je jednosatna šetnja svaki dan, koja se prema riječima dvojice bivših zatvorenika IK-3 odvija u malim dvorištima "s mrežom na vrhu". Meduzini izvori navode i da su u jednom trenutku uklonjene kamere koje gledaju na dvorište u blizini odjela SUS. "Tamo osobu možete silovati, ubiti ili učiniti što god želite", rekao je jedan bivši zatvorenik kojeg su drugi zatvorenici pretukli u dvorištu.

Trojica bivših zatvorenika IK-3 ispričala su za Meduzu da se zatvorenici u kaznenim izolacijama rano ujutro izvode u šetnju. "Sami ste u dvorištu, osim ako neki cinkaroš nije doveden da vam se pridruži", objasnio je bivši zatvorenik koji je pušten 2023. godine.

Meduza nije uspjela doznati detalje Navalnijeve svakodnevice niti odrediti u kojem je dijelu zatvora držan u kaznenoj izolaciji. No, oporbeni političar ranije je pisao o izlasku u šetnju u 6:30 ujutro.

Bivši zatvorenici IK-3 koji su razgovarali s Meduzom sumnjaju u tvrdnje zatvora da je medicinsko osoblje Navalnom odmah priskočilo u pomoć. "Ne vjerujem, to je jednostavno nerealno", rekao je bivši zatvorenik koji je pušten 2018. godine.

"Tamo nije bilo nikakve medicinske skrbi"

Ovaj bivši zatvorenik, koji je godinama bio u IK-3, nije se mogao sjetiti ni jednog slučaja kad su zatvorski liječnici izašli iz sanitetskog odjela radi liječenja bolesnih zatvorenika: "Bolesna osoba se odvodi na medicinski odjel. U pravilu bi vam dali tabletu. Tamo nije bilo nikakve medicinske skrbi."

Ostali bivši zatvorenici koji su razgovarali s Meduzom također ističu nedostatak odgovarajuće medicinske skrbi i žale se na odnos medicinskog osoblja (jedan je izvor rekao da su cinični). Dok je jedna osoba koja je puštena 2022. tvrdila da su se stvari promijenile "na bolje" nakon promjene osoblja negdje između 2018. i 2019. godine, drugi zatvorenik koji je pušten tek prošle godine nije se složio s tim: "Medicinsko osoblje kaže da ima lijekove i da se prema osuđenicima ponašaju onako kako bi željeli da se postupa s njima, ali sve su to sranja."

Jedan bivši zatvorenik tvrdi da je jednom progutao metalni predmet u znak prosvjeda protiv nezakonitih postupaka zatvorskog osoblja te mu je nakon toga uskraćeno liječenje. "Kirurg je odbio sve moje zahtjeve za hospitalizacijom iako sam dobio upalu. Zamalo sam ostao invalid", ispričao je za Meduzu. Ta osoba također vjeruje da je ignoriranje od zatvorskog osoblja bilo namjerno.

"Naljutili su se na mene i odlučili mi nauditi. Namjerno su odbijali moje zahtjeve za hospitalizacijom kako bi došlo do komplikacija i eventualno moje smrti", rekao je bivši zatvorenik, dodavši da je operiran tek nakon izlaska iz zatvora.

Prisjetio se i slučajeva kada medicinsko osoblje nije pravilno liječilo zatvorenike s bolovima u prsima: "Bilo je slučajeva da je osoba otišla na medicinski odjel i rekla da osjeća pritisak i bol u grudima. Dali bi mu tabletu analgina i jedan dan mirovanja. A ujutro se ta osoba ne bi probudila zbog krvnog ugruška."

U intervjuu za Meduzu liječnik koji je savjetovao Navalnijeve suradnike smatra da je krvni ugrušak "malo vjerojatan" uzrok smrti. Aktivisti za ljudska prava i odvjetnici koji su razgovarali s Meduzom također su doveli u sumnju tvrdnje zatvorskih vlasti da je Navalnom tako brzo pružena liječnička pomoć.

Tko je upravitelj?

Zatvor IK-3 nalazi se u Harpu, selu u ruskoj autonomnoj oblasti Jamalo-Nenec, 60 kilometara sjeverno od Arktičkog kruga. Premještanje Navalnog u IK-3 prvi put je objavljeno 25. prosinca 2023. Prije toga služio je kaznu u zatvoru u Vladimirskoj oblasti, u središnjoj Rusiji.

Upravitelj zatvora Vadim Kalinjin na čelu je IK-3 od ožujka 2021. Pozivajući se na curenje podataka iz Ministarstva unutarnjih poslova, publikacija Možem Objasnit temeljena na Telegramu izvijestila je da je Kalinjin 1999. optužen za "zlouporabu položaja s teškim posljedicama", što je kazneno djelo, ali je u međuvremenu amnestiran.

Dva bivša zatvorenika ispričala su za Meduzu da je Kalinjin početkom 2000-tih radio kao zamjenik načelnika za sigurnost i operativu u drugoj kaznionici - Popravnom zavodu broj 8. "Prije njega je IK-8 funkcionirao prema 'lopovskim pravilima'. Onda je on došao i uveo 'crveni režim'", rekao je jedan izvor o Kalinjinu. Crveni režim je žargonski izraz koji se koristi za opisivanje ruskog zatvora u kojem vlasti provode potpunu kontrolu.

Prema drugom bivšem zatvoreniku IK-8, Kalinjin je bio prisiljen dati ostavku 2011. nakon što se našao pod istragom zbog navodnog iznuđivanja novca od zatvorenika, ali je kazneni postupak protiv njega kasnije "zataškan". "Nikada ne biste mogli postati upravitelj zatvora bez odobrenja FSB-a, pogotovo u selu Harp", dodao je bivši zatvorenik.

Kalinjina su bivši zatvorenici IK-8 i IK-3 nazivali "krvoločnim" i "totalnim manijakom" te tvrdili da "za njega zakon ne vrijedi".

Ali IK-3 je bio na lošem glasu zbog svojih surovih uvjeta čak i prije nego što je Kalinjin postao upravitelj. Na primjer, 2013. godine na internetu se pojavio video zatvorenika IK-3 koji prepričava višestruke slučajeve zlostavljanja zatvorenika, među ostalim kako zatvorski čuvari palicama tuku i siluju zatvorenike. Nakon što je Navalni prebačen u IK-3 u prosincu prošle godine, osnivačica Russia Behind Bars Olga Romanova izjavila je za TV Dožd da su zatvorenici tamo podvrgavani mučenju, poput tjeranja da stoje vani na hladnoći, a zatim zalijevanja ledenom vodom.

"Tukli su me, prijetili mi, tjerali me da potpišem hrpu papira"

Bivši zatvorenici IK-3 koji su razgovarali s Meduzom prisjetili su se i brojnih nasilnih incidenata koji su se dogodili u zatvoru. Trojica od njih, koji su tamo bili zatočeni od 2013. do 2017. godine, prisjetili su se da su odmah po dolasku dobili batine. "Bacili su me na pod i počeli udarati. Ne znam koliko je to trajalo. Ujutro, za ručak i navečer donosili su mi koricu crnog kruha. Tukli su me, prijetili mi, tjerali me da potpišem hrpu papira. Nisam ih zapravo ni čitao", rekao je jedan bivši zatvorenik.

Drugi je ispričao da su on i ostali pridošlice natjerani da se skinu goli, otjerani pod tuševe, a zatim napadnuti: "Osoblje zatvora je dojurilo i počelo napadati ljude elektrošokerima, a druge tući palicama. Tuku svakoga dok se jedan ili dvojica nisu usrali. Ozbiljno govorim. Zatim su nam dali 40 sekundi da se operemo."

Meduzini izvori kažu da nakon "prijema" zatvorsko osoblje uglavnom "ne prlja ruke" zbog straha od posljedica. Umjesto toga, drugi zatvorenici muče pridošlice. Kako je rekao jedan bivši zatvorenik IK-3, zatvorsko osoblje "sve prljave poslove prepušta svojim doušnicima", koji dobivaju privilegije u zamjenu za premlaćivanje, mučenje i zastrašivanje zatvorenika.

Meduzini izvori također kažu da se svaki pokušaj otpora upravi strogo kažnjava. Jedan bivši zatvorenik rekao je da su ga tukli do iznemoglosti nakon što se pokušao požaliti na zatvorske uvjete. "Rebra su mi slomljena i skoro sam bio silovan", ispričao je za Meduzu.

U takvim okolnostima svi se "boje reći previše", rekao je drugi bivši zatvorenik. Prema njegovom mišljenju, zatvorski službenici "lome" ljude koji se nalaze u IK-3 - a za neke je psihički napor nepodnošljiv: "Bio sam tamo kada su se ljudi pokušali objesiti, kada su sebi rezali vene."

"Krvni ugrušak? Svi znamo što to znači"

Nakon što je RT izvijestio da je Navalni umro od "krvnog ugruška", aktivistica za ljudska prava Anna Karetnikova napisala je na Facebooku da je to "univerzalna dijagnoza koju je teško dokazati i stoga je prilično prikladna".

Bivši zatvorenik koji je služio kaznu u zatvorskoj koloniji u Sverdlovsku se složio. "Imali smo tipa koji je umro od predoziranja pa su liječnici kao uzrok smrti naveli krvni ugrušak, a sve na zahtjev Federalne zatvorske službe", rekao je za Meduzu pod uvjetom anonimnosti.

Prema jednom bivšem zatvoreniku IK-3, bilo je "nekoliko desetaka" smrtnih slučajeva tijekom tri godine koje je proveo u zatvoru Polarni vuk: "Svatko je dobio neku dijagnozu, ali pravi uzrok smrti ostao je nejasan." To su potvrdili i drugi bivši zatvorenici.

Jedan je rekao kako se čini da IK-3 ima veću stopu smrtnosti od bilo kojeg drugog zatvora u kojem je služio kaznu. To je pripisao "konstantnom psihičkom pritisku" i pogoršanju postojećih zdravstvenih problema zatvorenika. Prema riječima ovog bivšeg zatvorenika, tijekom nekoliko godina u IK-3 izgubio je 45 kilograma i bio je po bolnicama još godinu dana nakon izlaska.

"O umrlima u IK-3 se ne govori", rekao je za Meduzu jedan od bivših logoraša: "Ali informacije ipak cure. Ako je netko nestao ili je otišao na medicinski odjel i nema ga dugo - očito je da je umro."

"Malo tijela se preuzme, jer je to skupo"

Zatvorski službenici u pravilu moraju obavijestiti rodbinu o smrti zatvorenika u roku od 24 sata. Tijelo se zatim prenosi u najbližu državnu mrtvačnicu, gdje ga članovi obitelji mogu preuzeti za pokop. Upitan o tijelima onih koji su umrli u IK-3, jedan bivši zatvorenik je rekao da se "malo tijela preuzme, jer je to skupo".

Najbliža zračna luka nalazi se u Salehardu, gradu udaljenom 50 kilometara. Osim toga, cesta koja vodi od grada do zatvora Polarni vuk prelazi rijeku Ob i nema mosta, ostavljajući ljetnu skelu ili zimi ledenu cestu kao jedinu opciju za prijelaz.

Ako nitko ne dođe po tijelo zatvorenika IK-3, pokapaju ga na lokalnom groblju. Grobovi bivših logoraša obično su obilježeni drvenim križevima, a njihova su imena nemarno naškrabana na pločama.

Navalnijevi suradnici potvrdili su njegovu smrt 17. veljače poslijepodne. Više od 48 sati kasnije još uvijek se bore natjerati vlasti da njegovo tijelo predaju obitelji.

Index.hr