Upozorenja stručnjaka: Klimatske krize mogle bi uzrokovati štetu od više hiljada milijardi eura

Čelnik Evropske svemirske agencije (ESA) Josef Aschbacher upozorio je da bi ekonomske posljedice toplotnih talasa i jakih suša mogle zasjeniti evropsku energetsku krizu, zbog čega je, prema njegovim riječima, neophodna hitna akcija protiv klimatskih promjena

11. august 2022, 2:14

Energetska kriza je beznačajna u odnosu na posljedice klimatskih promjena, jer vremenske krize, upozoravaju stručnjaci, mogle bi uzrokovati štetu od više hiljada milijardi eura, javlja Anadolu Agency (AA).

Čelnik Evropske svemirske agencije (ESA) Josef Aschbacher upozorio je da bi ekonomske posljedice toplotnih talasa i jakih suša mogle zasjeniti evropsku energetsku krizu, zbog čega je, prema njegovim riječima, neophodna hitna akcija protiv klimatskih promjena.

"Danas smo veoma zabrinuti zbog energetske krize, i to s pravom. Ali ova kriza je beznačajna u poređenju sa posljedicama klimatskih promjena, koje su mnogo veće i s kojima se treba pozabaviti zaista, jako brzo", rekao je Aschbacher za Reuters.

On je rekao da uzastopni toplotni talasi, uz šumske požare, isušivanje rijeka i porast temperature prema podacima iz svemira, pokazuju da klimatski uticaji nesumnjivo utiču na poljoprivredu i druge ekonomske sektore.

U prvoj polovini ove godine u Francuskoj je izgorjelo više od 57.200 hektara zemlje, što je šest puta više od prosjeka za cijelu godinu do sada.

U Španiji je jul bio najtopliji mjesec od najmanje 1961. godine, dok je Velika Britanija ponovo izdala upozorenje na ekstremne vrućine nakon julskog rekorda od preko 40 stepeni Celzijusa.

Posljednjih sedmica, mreža satelita za posmatranje Copernicus Sentinel-3 zabilježila je ekstremne površinske temperature koje su dostigle preko 45 stepeni Celzijusa u Velikoj Britaniji, preko 50 stepeni Celzijusa u Francuskoj i čak preko 60 stepeni Celzijusa u Španiji.

"Izgleda prilično loše. Vidjeli smo ekstreme koje do sada nismo vidjeli", rezimirao je ovogodišnje događaje Aschbacher.

U stvarnosti, cijeli ekosistem se mijenja vrlo, vrlo brzo i mnogo brže nego što su naučnici očekivali do prije nekoliko godina, upozorio je i objasnio da je kombinacija suša, požara i intenziteta oluja vidljiv znak klimatskih promjena.

Uz izraženije promjene temperature, vjetrovi također postaju jači i izazivaju jače oluje.

"Tajfuni su mnogo jači nego što su bili u pogledu brzine vjetra, a time i štete", rekao je Aschbacher, koji također odgovara skepticima o klimatskim promjenama koji tvrde da se to uvijek događalo.

"Naravno da smo uvijek imali vremenske fluktuacije, ali nikada u ovim razmjerima do sada. Nema sumnje da je to zbog klimatskih promjena", istakao je.

Također je odbacio tvrdnje kritičara da borba protiv klimatskih promjena zahtijeva mnogo novca i da je zbog toga najteže pogodila siromašne zemlje. Aschbacher odbacuje ove optužbe i upozorava da bi ovogodišnje vremenske krize mogle prouzrokovati štetu od više hiljada milijardi eura ako se ne obaziremo na upozorenja koja su nam data ove godine.