<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ukrajinci razorili moćne ruske sisteme? Na Krimu odjekivale eksplozije tokom noći

12. juni 2024, 9:30

Tokom noći smo uništili dva radarska sistema ruske protivvazdušne odbrane S-300 i S-400 u nekoliko područja na okupiranom Krimu - saopštio je ukrajinski Glavni štab ukrajinske vojske.

Uviše gradova širom poluostrva tokom noći zabilježene su eksplozije, piše Kyiv Independent.

– Raketirali smo jedan protivvazdušni raketni sistem S-300 u blizini ruskog vojnog aerodroma Belbek i dva protivvazdušna raketna sistema S-400 u blizini Belbeka i okupiranog Sevastopolja, saopštila je ukrajinska vojska i dodala da su zabilježene dodatne eksplozije na tri područja na kojima su raspoređene ruske protivvazdušne raketne divizije.

Drugi napad na rusku protivvazdušnu odbranu na Krimu za 7 dana

Glavni štab ukrajinske vojske nije iznio dodatne pojedinosti o posljedicama napada niti informacije o tome da li je prilikom napada koristio oružje koje je dostavio Zapad. Gradonačelnik Sevastopolja Mihail Razvožajev, kojeg je postavila Rusija, tvrdi da u napadu nije bilo štete ni žrtava.

Ovo je drugi napad na rusku protivvazdušnu odbranu na Krimu u nedjelju dana. Kijev je u ponedjeljak saopštio da je pogodio sistem S-400 u blizini Džankoja, kao i dva protivvazdušna raketna sistema S-300 u blizini Čornomorska i Jevpatorije. I tada je naveo da je u napadima oštećena radarska oprema, koja je ključni dio Sistema, prenosi Indeks.

Kijev je u više navrata gađao Džankoj, ključno železničko i putno čvorište za ruske snage na Krimu gdje je smješten i jedan od najvećih ruskih vojnih aerodroma. Ukrajinska vojna obavještajna agencija GUR rekla je sredinom aprila da je oštetila ili uništila četiri sistema S-400 u Džankoju.