<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

U Ruandi bivši ministar osuđen na pet godina zatvora zbog uzimanja mita

Bivši ministar mladih i kulture Edouard Bamporiki priznao je svoj zločin i zatražio oprost od predsjednika Paula Kagamea

24. januar 2023, 11:25

Vrhovni sud Ruande osudio je bivšeg ministra mladih i kulture Edouarda Bamporikija na pet godina zatvora zbog korupcije, javlja Anadolija. 

Vrhovni sud objavio je konačnu odluku u žalbenom procesu protiv Bamporikija, koji je prethodno osuđen na četiri godine zatvora.

Sud je Bamporikija, koji je u maju pušten te držan u kućnom pritvou, osudio na pet godina zatvora i novčanu kaznu od 30 miliona ruandskih franaka.

Bamporiki, za kojeg je utvrđeno da je uzeo mito od biznismena Norberta Gatere kako bi otvorio zatvorenu kompaniju i oslobodio suprugu koja je u pritovru, priznao je svoj zločin i zatražio oprost od predsjednika Paula Kagamea.

Bamporiki je uhvaćen nakon što je Gatera ispričao policiji situaciju te je izvršena racija u uhvaćen je na djelu tokom uzimanja mita.