<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Tužioci preporučuju krivičnu prijavu protiv kompanije "Boing"

Prekršili nagodbu za dvije smrtonosne nesreće

24. juni 2024, 7:41

Američki tužioci preporučuju Sekretarijatu za pravosuđe da podnese krivičnu prijavu protiv kompanije Boing nakon što su utvrdili da je taj proizvođač aviona prekršio nagodbu u vezi sa dvije smrtonosne nesreće, rekle su agenciji Rojters dvije osobe upoznate s tim slučajem

Sekretarijat mora da odluči do 7. jula da li će krivično goniti Boing. Preporuka tužilaca koji vode slučaj nije ranije objavljena.

Zvaničnici su u maju utvrdili da je kompanija prekršila sporazum iz 2021. koji je zaštitio Boing od krivične optužbe za udruživanje radi činjenja prevare proizašle iz dvije smrtonosne nesreće 2018. i 2019. u kojima se srušio tip aviona 737 MAX, prenio je Glas Ammerike.

Prema sporazumu iz 2021. godine, Sekretarijat za pravosuđe je pristao je da ne goni Boing zbog navoda da je prevario Federalnu upravu vazduhoplovstva, sve dok kompanija preispita svoju praksu usklađenosti i redovno podnosi izvještaje.

Boing je takođe pristao da plati 2,5 milijarde dolara za nagodbu u toj istrazi.

Iz Boinga su odbili da komentarišu ovaj slučaj.

Ranije su naveli da su "ispoštovali uslove" nagodbe iz 2021., koja je imala trogodišnji rok i poznata je kao sporazum o odloženom krivičnom gonjenju.

Boing je Sekretarijatu za pravosuđe ranije u junu naveo da se ne slaže sa tvrdnjom da je kompanija prekršila nagodbu, ali je portparol Sekretarijata pravosuđa odbio da komentariše tu temu.

Dvije strane razgovaraju o potencijalnom rješavanju istrage Sekretarijata pravosuđa i nema garancije da će zvaničnici nastaviti sa procesom podizanja optužnice, rekla su dva izvora Rojtersu.