<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Turska od Finske i Švedske traži izručenje 33 osobe

U sklopu novog dogovora od Finske ćemo tražiti izručenje šest članova PKK-a i šest članova Fetoa, a od Švedske deset članova Fetoa i 11 članova PKK-a, rekao je turski ministar Bekir Bozdag

29. juni 2022, 3:23

Turska će od Švedske i Finske zatražiti izručenje 33 pripadnika pokreta PKK i Feto koje smatra teroristima, objavio je u srijedu ministar pravosuđa Bekir Bozdag.

Zahtjev dolazi dan nakon potpisivanja memoranduma između tri države koji otvara put Helsinkiju i Štokholmu prema članstvu u NATO savezu kojem se Ankara do tada protivila.

Traže izručenje

- U sklopu novog dogovora od Finske ćemo tražiti izručenje šest članova PKK-a i šest članova Fetoa, a od Švedske deset članova Fetoa i 11 članova PKK-a - rekao je ministar, a prenose turski mediji.

Kurdistanska radnička partija (PKK) proglašena je terorističkom organizacijom u Turskoj, Evropskoj uniji i SAD-u.

Feto je pokret propovjednika Fethulaha Gulena (Fethullah), nekadašnjeg saveznika, a danas protivnika predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) kojeg on smatra krivcem za pokušaj vojnog puča u julu 2016. godine.

Erdoan se u utorak, uoči otvaranja sastanka na vrhu NATO-a u Madridu, na nekoliko sati sastao s finskim kolegom Saulijem Ninistom i švedskom premijerkom Magdalenom Anderson (Andersson).

"Turska je dobila ono što je htjela"

Turska je blokirala ulazak dvije države u NATO, optuživši ih da je sklonila militante dva pokreta.

Na kraju skupa u Madridu predstavljen je memorandum tri države koji otvara put za proširenje Saveza.

- Turska je dobila ono što je htjela - saopćio je ured turskog predsjednika, govoreći pritom o "potpunoj saradnji" država u borbi protiv terorizma.