<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Taksisti blokirali autoput koji vodi ka Parizu

- Taksisti, reagujući na član zakona koji nalaže da dijele vozila u medicinske svrhe, jer će im u suprotnom biti ukinuto socijalno osiguranje, zatvorili za saobraćaj autoput A13 u pravcu Pariza

04. mart 2024, 11:46

PARIZ (AA) - Taksisti u Francuskoj blokirali su autoput koji vodi ka Parizu u znak protesta protiv člana zakona o socijalnom osiguranju koji je stupio na snagu 1. februara, kojim je uvedena nova regulativa u vezi sa "prevozom u medicinske svrhe", javlja Anadolu.

Lokalni mediji su objavili da su taksisti, reagujući na član zakona koji nalaže da dijele vozila u medicinske svrhe, jer će im u suprotnom biti ukinuto socijalno osiguranje, zatvorili za saobraćaj autoput A13 u pravcu Pariza.

Emmanuelle Cordier, predsjednica Nacionalne federacije taksista, izjavila je da su u ponedjeljak od 7.30 sati po lokalnom vremenu počeli zatvarati puteve.

Navele ja da će u protestu učestvovati oko 300 taksista.

Protestovali su i taksisti u gradovima Toulouse, Lyon i Nimes.

Vlada Francuske ima za cilj da smanji troškove transporta i uticaj ugljenika.

Zakon, usvojen 4. decembra 2023. godine, pravi izuzetke za psihijatrijske slučajeve, one sa zaraznim bolestima i pacijente kojima ljekar preporučuje samo jedno putovanje.