SZO o zemljotresima: Ključni su potraga i spašavanje

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je zemljotrese koji su pogodili Turkiye i Siriju hitnim stanjem trećeg stepena

08. februar 2023, 12:54

Foto: Anadolija

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je zemljotrese koji su pogodili Turkiye i Siriju "hitnim stanjem trećeg stepena" - sa kritičnim okvirom od 48 sati da bi se spasili zarobljeni ljudi, javlja Anadolija.

Regionalni direktor SZO-a Hans Kluge rekao je za "Sky News“ da usmjeravaju sve resurse na ove dvije države, navodeći da su ključni potraga i spašavanje.

"Svaka katastrofa je drugačija. I naravno, rad na spašavanju ljudi je izuzetno važan", rekla je za “Sky News“ portparolka SZO-a Margaret Haris.

Dodala je da se razmjeri gubitaka u Turkiye i Siriji neće znati još neko vrijeme.

Najmanje 7.108 osoba je poginulo, a 40.910 je povrijeđeno nakon dva snažna zemljotresa koja su u ponedjeljak potresla jug Turkiye, objavila je u srijedu Uprava za vanredne situacije (AFAD).

Od posljedica zemljotresa i u susjednoj Siriji život je izgubilo najmanje 2.530 osoba, a 4.645 osoba je povrijeđeno.

Zemljotres jačine 7,7 stepeni po Richteru pogodio je u ponedjeljak rano ujutro jug Turkiye. Epicentar zemljotresa registrovan je u okrugu Pazarcik u Kahramanmarasu. Provincije Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakir, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay i Kilis su teško pogođene potresom.

Nakon toga je novi zemljotres jačine 7,6 stepeni po Richteru u ponedjeljak u 13.24 sati pogodio distrikt Elbistan, takođe u Kahramanmarasu.