<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

“Svjetska vlada u sjenci”: Sastanak Bilderberg grupe od 30. maja

28. maj 2024, 8:00

Jubilarni sedamdeseti sastanak Bilderberg grupe, “svjetske vlade u sjenci”, održaće se od 30. maja do 2. juna 2024. u Madridu.

Od osnivanja 1954. godine, godišnji sastanci Bilderberg grupe, koja je ime dobila po hotelu u Holandiji gdje se prvi put sastala, kada je glavni cilj bio da se spriječi još jedan svjetski rat, predstavljaju forum za neformalne diskusije o važnim pitanjima i promovisanje dijaloga između Evrope i Sjeverne Amerike.

Svake godine, oko 130 zvanica iz oblasti politike, vojske, tajnih službi, ekonomije, nauke, medija, akademske zajednice i plemstva iz Evrope i SAD bude pozvano da učestvuje na sastanku i raspravlja o aktuelnim temama.

Oko dve trećine učesnika obično dolazi iz Evrope, a ostatak iz Sjeverne Amerike; jedna trećina je iz politike i vlade, a ostatak iz drugih oblasti.

Sastanak Bilderberg grupe se, po pravilu, održava na nekom skrovitom, dobro obezbijeđenom mestu, ali se ni agenda, kao ni identitet govornika ili drugih učesnika ne otkrivaju unaprijed. Upravo zbog toga, ova okupljanja često izazivaju veliko interesovanje i epicentar su pokretanja različitih teorija zavjere.

Zahvaljujući privatnoj prirodi sastanka, članovi učestvuju kao pojedinci, a ne u svom službenom svojstvu, i zbog toga nisu vezani konvencijama svoje funkcije ili unaprijed dogovorenim stavovima.

Nema detaljnog dnevnog reda, ne predlažu se rezolucije, ne održavaju se glasanja i ne izdaju saopštenja o politici.

Ovom klubu “vladara sveta” se pripisuju “zasluge” za osnivanje Evropske unije, za izbor Baraka Obame za predsjednika SAD, kao i, prema nekim izvorima, za stvaranje zajedničke valute EU, evra.

Kao ključne ličnosti u Grupi spominju se Dejvid Rokfeler, koji je preminuo prošle godine i Henri Kisindžer, a ostatak članova se bira i poziva po trenutnoj aktuelnosti.

Ovo je treći put da je Španija izabrana za zemlju domaćina: prethodni sastanci održani su u La Toji (Galicija) 1989. i u Sitgesu (Katalonija) 2010.

Izborna godina širom svijeta

Španska novinarka i autorka bestselera Kristina Martin Himenez, specijalizovala se za Klub Bilderberg i o tome je objavila nekoliko knjiga, a napisala je i doktorsku teza o Bilderbergu, koja je nagrađena sa počastima.

Kao stručnjak za geopolitiku, ona je analizirala manevre kontrole, manipulacije i propagande, sa istraživačkim fokusom na komunikaciju i strukture moći, navodi portal Epoha.

Prije četrnaest godina, u svojoj obimnoj knjizi “Gospodari svijeta vrebaju”, koja je godinama bila cenzurisana u Španiji, identifikovala je “taktiku pandemija, klimatskih promjena izazvanih čovjekom i stvaranja vještačkih vođa kao sredstva uspostave totalitarnog svjetskog poretka”.

Himenez smatra da se “pandemije” i klimatske promjene kao posljedica ljudskog ponašanja proglašavaju da bi se polarizovala društva, kriminalizovao i iskoristio primarni sektor (poljoprivreda, rudarstvo), zbunili mladi i napala porodica, koja se smatra primarnom strukturom moći svih kultura na zemlji.

Španski premijer Pedro Sančez će biti domaćin aktuelnog Bilderberg sastanka u Madridu 2024. Novinarka Himenez prognozira da će u fokusu foruma biti geopolitički konteksti, jer će ovu godinu obilježiti veliki broj izbora širom svijeta.

Za članove Bilderberga od izuzetne važnosti su američki izbori, na kojima bivši predsjednik Donald Tramp pokušava da se kandiduje uprkos svojoj upletenosti u nekoliko sudskih procesa, koji bi mogli da dovedu do njegove diskvalifikacije.

Osim toga, sastanak kluba održava se samo četiri dana prije izbora za Evropski parlament (6-9. juna). Ovo su još jedni ključni izbori za klub, da bi mogao da nastavi svoj “proces tihe invazije i osvajanja” kroz sprovođenje Agende 2030 u svim evropskim zemljama.

Agenda 2030 je globalni sporazum kojim se utvrđuje univerzalni, sveobuhvatni program djelovanja zemalja, uključujući i njihove nacionalne politike. Usvojena je na Sastanku na vrhu UN u septembru 2015, nakon trogodišnjeg procesa konsultacija.

Ambiciozna agenda, poznata i kao “Ciljevi održivog razvoja”, sastoji se od 17 ciljeva za iskorjenjivanje siromaštva, zaštitu planete i obezbjeđivanje mira i prosperiteta za sve ljude do 2030. godine.

Istočna Evropa na dnevnom redu

Himenez očekuje da će u Madridu učestvovati brojni političari sa cijelog starog kontinenta, sa posebnim naglaskom na političare iz Ukrajine, Poljske, Mađarske i drugih zemalja bivše istočne Evrope.

Učesnici sastanka će navodno govoriti i o izborima u Kataloniji i raspravljati o događajima sa 77. Svjetske zdravstvene skupštine.

Očekuje se da će Bilderberški klub preispitati koliko se napredovalo od Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu u januaru, identifikujući “dezinformacije” kao najveći globalni rizik u izbornim procesima, što je tema o kojoj se već govorilo na sastanku Bilderberga u Vašingtonu 2022, napominje portal Epoha.