<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Švarceneger u Aušvicu pozvao na borbu protiv mržnje

Švarceneger je odao počast na mjestu "Zida smrti" gdje su njemački vojnici ubili brojne logoraše te kod spomenika žrtvama logora Birkenau

29. septembar 2022, 9:05

foto Auschwitz Memorial

Holivudska zvijezda Arnold Švarceneger u srijedu je posjetio nekadašnji nacistički logor Aušvic u Poljskoj i pozvao svijet da se bori protiv mržnje i diskriminacije.

Danas 75-godišnji Švarceneger koji se proslavio u Holivudu, a bio je i guverner američke savezne države Kalifornije, rođen je u Austriji kao sin nekadašnjeg pripadnika nacističke stranke koji je služio u njemačkoj vojsci u vrijeme Drugog svjetskog rata.

Švarceneger i predsjednik Organizacije židovskog centra Aušvbic Simon Bergson, sin Židova koji su preživjeli holokaust, primjer su da se predrasude mogu izbrisati već u idućoj generaciji.

- On (Bergson) rođen je nakon Drugog svjetskog rata u predivnoj židovskoj porodici, a ja sam sin čovjeka koji je bio vojnik u nacističkom ratu - rekao je Švarceneger novinarima.

- Mi smo druga generacija i zajedno se borimo protiv predrasuda, mržnje i diskriminacije.

Više od 1,1 milion ljudi, uglavnom Židova, umrlo je u plinskim komorama ili od gladi, bolesti, hladnoće u Aušvicu, logoru koji su nacisti uspostavili u okupiranoj Poljskoj tokom Drugog svjetskog rata.

Švarceneger je odao počast na mjestu "Zida smrti" gdje su njemački vojnici ubili brojne logoraše te kod spomenika žrtvama logora Birkenau.