<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Stoltenberg odgovorio da li NATO ima dvostruke standarde u kritici prijatelja (Izraela) i neprijatelja (Rusije)

O dolasku Lavrova u NATO članicu: Moj zadatak je organizovati sastanke NATO-a, a OSCE organizuje svoje sastanke.

28. novembar 2023, 7:08

U Briselu je u toku dvodnevni sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a gdje se govori o budućnosti saveza, nabavci novih aviona, ratu u Ukrajini, prijemu Švedske u članstvo te sporadično o drugim temama.

Novinari su danas na press konferenciji pitali generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da li se može stvoriti dojam da zapadne zemlje izražavaju svoje mišljenje različito o kršenju ljudskih prava od strane Rusije. Da li postoje dupli standardi kada prijateljske zemlje NATO-a poput Izraela ograniče pristup civilima u Gazi?

„Dakle, moja poruka je da se međunarodno pravo, humanitarno pravo moraju poštivati u svim sukobima i životi civila uvijek moraju biti zaštićeni. I to je bila poruka, kako u sukobu u Gazi, tako i, naravno, kad je riječ o drugim sukobima koje vidimo širom svijeta, pa je održavanje međunarodnog prava, održavanje humanitarnog prava važno, bez obzira na vrstu sukoba“, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

On je naveo kako je važno prepoznati da su situacije u Gazi i Ukrajini različite na mnogo načina.

„Ukrajina nikada nije predstavljala prijetnju Rusiji. Ukrajina nikada nije napala Rusiju. Ruski upad u Ukrajinu nije bio isprovociran, potpuni upad u drugu zemlju. Dakle, naravno, Ukrajina ima pravo na samodobranu protiv neisprovociranog napada, na očuvanje teritorijalnog integriteta, a podrška pravu Ukrajine na samoodbranu nešto je na što se svi saveznici slažu. Posebno jer je pravo na samoodbranu sadržano u Povelji UN-a. Dakle, međunarodno pravo, humanitarno pravo vrijedi u svim sukobima i nastavljamo podržavati Ukrajinu jer se radi o zaštiti nacionalnog prava“, rekao je Stoltenberg.

On je odgovarao i na pitanje oko dolaska ministra vanjskih poslova Rusije u Sjevernu Makedoniju na višednevni ministarski sastanak u Skoplju.

Većina danas prisutnih ministara će ići u Skoplje izuzev ministra vanjskih poslova Ukrajine i ministara vanjskih poslova baltičkih zemalja jer će na sastanku prisustvovati i Lavrov. Stoltenberg kaže, mi nismo domaćini.

„Pa, na Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OEBS) je da organizuju njihove sastanke. OEBS je odigrao važnu ulogu mnogo godina. Saveznici su kao pojedinačne zemlje članice OEBS-a i na OEBS-u je da organizuju događaj. Tako da nemam nikakvih savjeta koej trebam dati drugoj organizaciji. Moj zadatak je organizovati sastanke NATO-a, a OEBS organizuje svoje sastanke“, rekao je generalni sekretar NATO-a.