<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Seizmolog: Jedna stvar nam daje nadu da možemo da se zaštitimo od zemljotresa

To potvrđuju i slike koje dolaze sa terena na kojima se vidi da su neke zgrade ostale neoštećene

06. februar 2023, 4:21

Seizmolozi smatraju da bi zemljotres koji je noćas pogodio Tursku i Siriju mogao biti najsnažniji u istoriji Turske, a sličan potres dogodio se pre više od 80 godina.

Branko Dragičević iz Republičkog sizmološkog zavoda Srbije rekao je za RTS, da je do ovako snažnog zemljotresa došlo zbog toga što se u posljednjoj deceniji nakupila ogromnna seizmička energija koja se u jednom trenutku, bez ikakvih nagovještaja, oslobodila na ovom području.

To je, podsjeća, seizmički poznato područje, koje pripada tzv. mediteranskom pojasu kojem i mi pripadamo i gdje su se u prošlosti dešavali snažni zemljotresi.

Prema njegovim riječima, ovakvih potresa bude petnaestak godišnje, samo što se dešavaju u nenaseljenim područjima, tako da nisu zapaženi.

Takođe, kaže, i dubina na kojoj je bio epicentar veoma utiče na posljedice, i ona je u ovom slučaju bila relativno mala, negdje 15 kilometara, mada će sigurno dolaziti revidarani podaci.

Ono što je doprinijelo velikim žrtvama jeste i to što se zemljotres dogodio u ranim jutarnjim satima, kada su mnogi bili u objektima koji nisu seizmički zaštićeni, rekao je Dragičević.

To potvrđuju i slike koje dolaze sa terena na kojima se vidi da su neke zgrade ostale i neoštećenje, što nam daje nadu da možemo da se zaštitimo od zemljotresa, kaže seizmolog.

Ukazao je da se današnji zemljotres u Turskoj i Siriji nalazi u tzv. Istočnom anadolijskom rasjedu, i da su zemljotresi takve jačine tu očekivani.