<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Sahrana Navaljnog se prenosi uživo: Hoće li proći mirno ili će policija uhapsiti prisutne?

Pogreb će biti uživo prenošen na Navalnijevom YouTube kanalu.

01. mart 2024, 12:11

Danas bi trebao biti pokopan bivši šef ruske oporbe Aleksej Navalni, ali članovi njegovog tima tvrde da se i dalje suočavaju s poteškoćama u organizaciji ceremonije. Njegova glasnogovornica Kira Jarmiš potvrdila je da nisu uspjeli pronaći mrtvačka kola koja bi tijelo odvezla u crkvu.

"Nepoznati ljudi zovu mrtvačnice i prijete im ako prihvate preuzeti Aleksejevo tijelo", požalila se. Pogreb bi se trebao održati u mjestu Marjino, na periferiji Moskve. Plan je da komemoracija započne u 14:00 po moskovskom vremenu (12:00 u Hrvatskoj) u crkvi. 

Pokop bi trebao biti održan na obližnjem groblju Borisovskoje u 16:00 po moskovskom vremenu.

Pogreb će biti uživo prenošen na Navalnijevom YouTube kanalu.

Navalni je umro 16. veljače u ruskom zatvoru unutar Arktičkog kruga. 

Saveznici Navaljnog tvrde da su nepoznate osobe osujetile pokušaje organiziranja sahrane

 Saveznici preminulog ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog saopćili su u četvrtak da su nepoznate osobe osujetile pokušaje da se angažuju mrtvačka kolica da odvezu njegovo tijelo na sahranu u Moskvu u petak.

Kira Jarmiš, glasnogovornica Navaljnog, navela je na platformi društvenih mreža X da su nepoznate osobe prijetile dobavljačima mrtvačkih kolica telefonom i da zbog toga niko nije pristao da preveze njegovo tijelo.

Ivan Ždanov, još jedan saveznik, kazao je da će se tim Navalnjog ipak snaći i pronaći rješenje.

Navaljni, koji je preminuo 16. februara u 47. godini u arktičkoj kažnjeničkoj koloniji, trebao bi biti sahranjen u ruskoj prijestolnici u petak nakon crkvene službe u jugoistočnom predgrađu gdje je nekada živio.

Saveznici kritičara Kremlja - koji su obećali da će uživo prenositi njegovu sahranu putem interneta – optužili su vlasti da blokiraju civilnu komemoraciju koju su željeli održati za njega.

Kremlj je saopćio da nema nikakve veze s takvim aranžmanima.

U četvrtak su saveznici Navaljnog pozvali ljude koji su željeli odati počast njemu, ali nisu mogli prisustvovati njegovoj sahrani da umjesto toga odu do određenih znamenitosti u svojim gradovima u petak uveče u 19.00 sati po lokalnom vremenu.

Sudeći po prethodnim okupljanjima pristalica Navaljnog - koje su ruske vlasti označile kao ekstremiste koji uživaju američku podršku - vjerovatno će veliko prisustvo policije, i vlasti razbiti sve što smatraju da liči na političke demonstracije na osnovu zakona o protestima.

Supruga Navaljnog, Julija, kazala je da nije sigurna da li će sama sahrana proći mirno ili će policija uhapsiti prisutne.