<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

SAD uvele sankcije iranskoj moralnoj policiji zbog zlostavljanja žena

Američko ministarstvo finansija optužilo je moralnu policiju za kršenje prava mirnih demonstranata

22. septembar 2022, 6:11

Sjedinjene Američke Države su u četvrtak uvele sankcije iranskoj moralnoj policiji, optužujući je za zlostavljanje i nasilje nad Irankama i smatrajući je odgovornom za smrt 22-godišnje Mahse Aminija, koja je umrla u policijskom pritvoru prošle sedmice.

Američko ministarstvo finansija optužilo je moralnu policiju za kršenje prava mirnih demonstranata i saopćilo da je uvelo sankcije za sedam visokih iranskih vojnih i sigurnosnih dužnosnika, uključujući načelnika kopnenih snaga iranske vojske.

- Mahsa Amini je bila hrabra žena čija je smrt u pritvoru moralne policije još jedan čin brutalnosti od strane snaga sigurnosti iranskog režima prema vlastitom narodu - rekla je ministrica financija Dženet Jelen (Janet Yellen) u izjavi.

- Najoštrije osuđujemo ovaj nesavjesni čin i pozivamo iransku vladu da okonča svoje nasilje nad ženama i kontinuirano nasilno suzbijanje slobode izražavanja i okupljanja - dodala je.