<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Rusi se masovno okupili na ulicama Moskve, traže aneksiju istoka Ukrajine

Rusija će pokušaje Ukrajine da povrati teritorije Donbasa smatrati napadima na vlastite teritorije, rekao je danas Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov.

23. septembar 2022, 8:34

Rusi su masovno izašli na ulice Moskve i Sankt Peterburga na skupove podrške priopojenju okupirane ukrajinske regije Donbas Rusiji.

U utorak su četiri ukrajinske okupirane regije – Donjeck, Luhansk, Herson i Zaporižja – najavile referendum o pripojenju Rusiji od 23. do 27. rujna. Odluku su pozdravile ruske vlasti, a osudili zapadni političari.

Ljudi su na masovnom skupu nosili ruske zastave, zastave s ruskim simbolom “Z” i natpisom tipa “Rusi, Ukrajinci, jedan narod, jedna zemlja”.

Kremlj: Ukrajinske napade na Donbas tretirat ćemo kao napade na Rusiju

Rusija će pokušaje Ukrajine da povrati teritorije Donbasa smatrati napadima na vlastite teritorije, rekao je danas Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov.

Govoreći na brifingu za novinare u Moskvi Peskov se dotaknuo planiranih referenduma u istočnoj Ukrajini kazavši da će se, ako se glasa za pridruživanje Rusiji, odredbe ruskog Ustava primjenjivati i na nove teritorije. Peskov je rekao da će proces pristupanja novih regija potrajati neko vrijeme jer su za to potrebna odobrenja ruskog parlamenta i predsjednika.

“Ne mogu sa sigurnošću reći koliko će ovaj proces trajati. Uvjeren sam da će biti brz”, rekao je. Peskov je rekao da je sigurnost referenduma osigurana “na odgovarajućoj razini”, što će “spriječiti pokušaje osujećivanja glasanja”, prenosi Index.