<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Razbijena nova šifrirana aplikacija koju koriste kriminalci, uhapšene 42 osobe

Koristilo ga je oko 3000 ljudi

04. februar 2023, 10:01

Evropske policije razbile su šifriranu aplikaciju za razmjenu poruka koju su koristile kriminalne skupine, što je dovelo do 42 hapšenja i zapljene opreme za proizvodnju droge i lijekova, te novca i oružja, objavila je u petak nizozemska policija.

Istražitelji su pretresli prostorije u Belgiji, Njemačkoj i Nizozemskoj nakon više od dvije godine istrage koja je započela u septembru 2020. i dovela do zatvaranja sistema tajnih poruka Exclu Messenger.

Istražitelji su “pristupili podacima iz ove šifrirane komunikacijske usluge koju koriste kriminalci i mogli su čitati njihove poruke u proteklih pet mjeseci”, rekla je nizozemska policija u petak u saopštenju.

U istrazi o Exclu Messengeru učestvovale su i francuska, talijanska i švedska policija, te Europol i njegova srodna pravosudna agencija Eurojust.

Policajci su zaplijenili opremu dva laboratorija za proizvodnju droge i postrojenje za preradu kokaina kao i nekoliko kilograma droge, četiri miliona eura u gotovini, luksuzne predmete i oružje, precizirala je nizozemska policija.

Koristilo ga je oko 3000 ljudi, a Exclu je svoje korisnike, instaliran na pametnim telefonima, koštao 800 eura za šest mjeseci.