<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Rat ulazi u novu, opasniju fazu?

21. april 2024, 1:39

Rat između Rusije i Ukrajine evoluirao je tokom proteklih 26 mjeseci, pošto su obje vojske uvele korišćenje nove tehnologije, usvojile nove strategije i pokušale da slome svog protivnika, piše magazin "Forbs".

Sukob je počeo invazijom ruske vojske u punom obimu, koju je dočekala čvrsta ukrajinska odbrana koja ga je zaustavila, naveo je magazin.

To je dovelo do iscrpljujuće borbe širom južne i istočne Ukrajine, pri čemu je Rusija polako napredovala.

Prošlog ljeta, ukrajinska vojska je pokrenula kontraofanzivu, koja je postigla samo ograničen uspjeh.

Kako sukob ulazi u treće ljeto borbe, očekuje se još jedna promjena, pri čemu će Rusija obnoviti ofanzivu, a Ukrajina u skladu s tim prilagoditi svoju odbrambenu strategiju, ističe list.

Ruske snage su trenutno angažovane u operacijama koje uključuju planiranje nove ofanzive koja će vjerovatno dostići punu snagu do početka ljeta.

Ove operacije uključuju veliki broj raketnih i bespilotnih udara na Ukrajinu, sa fokusom na energetske instalacije.

Ciljevi ovih udara su dvostruki - da se naruši ukrajinski moral i da se degradira rastuća odbrambena industrijska baza Ukrajine.

Bez struje, ukrajinska odbrambena industrija neće moći da razvije i postavi ključnu opremu za bespilotne letelice i elektronsko ratovanje potrebnu njenoj vojsci uoči ofanzive ovog ljeta, piše magazin "Forbs".

Kako rat nastavlja da napreduje, obe strane nastoje da obezbjede taktičke prednosti koristeći svoje snage.

Ruske snage se mogu pohvaliti većom borbenom snagom i brojnom municijom, što im daje značajnu vatrenu moć za obnovljenu ofanzivu.

Nasuprot tome, ukrajinska vojska je uspostavila ogromnu odbrambenu liniju koja će predstavljati izazov za ruske snage koje napreduju.

Zbog nedostatka artiljerijskih granata, Ukrajina će međutim, morati da promjeni svoju strategiju, zadržavajući svoj odbrambeni položaj, a istovremeno vršeći kontranapad kako bi razbila ruske linije.

Obe vojske će nastaviti da razvijaju svoje strategije kako bi odražavale dinamiku bojnog polja u kombinaciji sa globalnom društveno-političkom klimom koja se stalno mjenja, naveo je magazin.