Putin krivi predatorsku politiku Zapada za globalnu krizu hrane

Globalna kriza hrane rezultat je predatorske politike Zapada, izjavio je u utorak ruski predsjednik Vladimir Putin

27. septembar 2022, 3:28

"Zapad provocira globalnu prehrambenu krizu... Cijena hrane na svjetskom tržištu vratila se na nivo s početka godine, ali je još 40 odsto veća nego 2020. godine", rekao je Putin na sastanku o poljoprivrednom sektoru Rusije u Sočiju.

Prema njegovim riječima, globalnu krizu hrane pokrenule su razvijene zemlje svojim akcijama tokom pandemije COVID-19.

"Ovo je direktna posljedica, bez ikakvog pretjerivanja, predatorske politike najbogatijih zemalja svijeta", rekao je Putin.

Istakao je da ove zemlje štampaju novac za kupovinu zaliha hrane, što je dovelo do inflacije.

Putin je rekao da je američki uvoz hrane ove godine već dostigao 218 milijardi dolara, što je više od prošlogodišnje brojke od 185 milijardi dolara.

"Uvoz hrane u SAD trenutno premašuje izvoz za 22,3 milijarde dolara, što znači da Washington kupuje više hrane nego što prodaje", naglasio je Putin.

Što se tiče izvoza ukrajinskog žita, Putin je ponovio da je većina pošiljki otišla u bogate zemlje.

Prema njegovim riječima, od 23. septembra, samo četiri od 203 broda koja su napustila ukrajinske luke otišla su u zemlje u razvoju.

"Od 46 brodova koji su isplovili od ponedjeljka do petka prošle sedmice, 14 je navelo Turkiye, zemlju posrednika, kao odredište. Od preostala 32 broda, 25 je poslano u Evropsku uniju. Jesu li to najsiromašnije zemlje?" naglasio je Putin.

Turkiye, Ujedinjene nacije, Rusija i Ukrajina potpisali su 22. jula u Istanbulu sporazum o obnavljanju izvoza žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke koje su bile blokirane ratom Rusije i Ukrajine.

U Istanbulu je uspostavljen Zajednički koordinacioni centar sa zvaničnicima triju zemalja i UN-a koji nadgledaju pošiljke.

Putin je rekao da je situacija sa izvozom ruskog žita i đubriva komplikovana zbog sankcija Moskvi, upozoravajući da bi to moglo dodatno pogoršati krizu hrane.

On je rekao da Rusija pokriva sopstvene potrebe sa 138,7 miliona tona žita koje je već požnjeveno ove godine, a očekuje se da će se ta cifra povećati na 150 miliona tona u preostala tri mjeseca.