Putin je američku košarkašicu mijenjao za "Trgovca smrću"

Novinar CNN-a koji je intervjuirao Bouta kaže da je razmjena Putinova pobjeda koja otkriva njegov slabosti

09. decembar 2022, 2:42

Foto: Anadolija

Jedan od najzloglasnijih trgovaca oružjem, Viktor Bout, jučer je pušten iz američkog zatvora i razmijenjen za američku košarkašicu Brittney Griner, koja je skoro godinu dana provela u ruskom zatvoru. Košarkašica je u zatvoru završila zbog ulja kanabisa koje joj je pronađeno u prtljazi kada se iz Moskve vraćala u SAD nakon odigrane utakmice.

O tome da Rusi žele razmijeniti Griner za Bouta u medijima se nagađalo mjesecima. Američki i ruski dužnosnici pregovarali su o razmjeni, dok je Joe Biden mjesecima govorio kako se radi na oslobođenju košarkašice. Na kraju je Griner razmijenjena za Bouta.

No, tko je uopće notorni trgovac oružjem Bout, čija je kriminalna karijera inspirirala hollywoodski film Gospodar rata, s Nicolasom Cageom u glavnoj ulozi? Osim toga, pitanje je i zašto je čovjek koji nosi nadimak Trgovac smrću toliko važan Vladimiru Putinu?

Sud u New Yorku ga osudio na 25 godina

Bout je SAD-u izručen 2010. godine nakon što je u Tajlandu ulovljen 2008. u operaciji koja je bila rezultat suradnje lokalnih vlasti i američke DEA-a. Američki agenti su glumili potencijalne kupce oružja za Revolucionarne oružane snage Kolumbije, poznate kao FARC. Ta skupina, koja se u međuvremenu raspala, 2008. je u SAD-u bila označena kao teroristička organizacija, piše BBC.

Bout, koji je pokušao prodati oružje agentima, se kasnije vlastima pravdao da je on tek poduzetnik s legitimnim međunarodnim biznisom za transport. Tvrdio je da su ga prerušeni agenti lažno optužili i da je žrtva američke politike. Porota u New Yorku mu nije povjerovala i osudila ga je na 25 godina zatvora 2012. godine. Osuđen je za urotu o ubijanju američkih dužnosnika i građana, isporuku protuzračnih projektila i pomaganje terorističkoj organizaciji.

Kriminalnu karijeru počeo nakon pada SSSR-a

Na suđenju je iznesena informacija da je Botu rečeno kako će oružje koje prodaje poslužiti za ubijanje američkih pilota koji rade s Kolumbijcima. Tužitelji su iznijeli da je Bout na to rekao: “Imamo istog neprijatelja.”

Iako je uhvaćen tek 2008. svoju karijeru trgovca oružjem je započeo puno ranije, još 1990-ih, nakon pada SSSR-a. Rođen je u današnjem Tadžikistanu, a svoje kriminalno carstvo je počeo graditi koristeći vojne avione koji su ostali na pistama te zemlje nakon kolapsa SSSR-a.

Tako bar tvrde sigurnosni stručnjaci Douglas Farah i Stephen Braun koji su napisali knjigu o njemu 2007. godine. Avioni koje je koristio, Antonov i Iljušin, nakon pada SSSR-a bili su “na prodaju” zajedno s posadama. Njemu su bili idealni za isporuke oružja u ratna područja diljem svijeta.

Pokušao dobiti pristup dijamantima u Sierra Leoneu

Bout je navodno oružje prodavao preko niza tvrtki paravana, i to u dijelove Afrike zahvaćene ratom. UN ga je zbog toga proglasio suradnikom bivšeg predsjednika Liberije, Charlesa Taylora, koji je 2012. osuđen za pomaganje u ratnim zločinima tijekom građanskog rata u Sierra Leoneu.

Dokumenti UN-a Bouta su opisuju kao “poslovnog čovjeka te trgovca i prijevoznika oružja i minerala koji je podržavao režim bivšeg predsjednika Taylora.” Pisalo je i kako ga je podržavao da bi “destabilizirao Sierra Leone i nezakonito došao do dijamanata.” Osim toga, upravo je on navodno naoružao obje strane u građanskom ratu u Angoli i dostavljao oružje ratnim diktatorima i vladama Republike Centralne Afrike te Demokratske Republike Kongo, Sudana i Libije.

Bout je 2009. dao intervju za britanski Channel 4. U njemu je porekao da je imao ikakav posao s al Kaidom ili talibanima. No, priznao je da je još devedesetih slao oružje u Afganistan rekavši da su to oružje koristili oni koji su se borili protiv talibana. Tvrdio je i da je francuskoj vladi pomogao poslati oružje u Ruandu nakon genocida te da je prevozio i UN-ove mirotvorce.

Nadimak Trgovca smrti dobio je 2003. godine

Bout je na meti predstavnika zakona bio još od 2002. godine kada je Belgija izdala nalog za uhićenje. Otada je, vjeruje se, putovao pod nizom alijasa i boravio u UAE-u i Južnoj Africi. Tek se 2003. godine pojavio u Rusiji, gdje je dobi nadomak Trgovac smrću.

Nadimak je smislio Peter Hain, dužnosnik britanskog ministarstva vanjskih poslova koji je, opisujući Bouta, rekao da je on “vodeći Trgovac smrću glavni za avione i rute snabdijevanja oružjem.” Dodao je i da je “UN razotkrio kako je Bout u centru paukove mreže mutnih trgovaca oružjem, brokera dijamantima i drugih operativaca koji održavaju ratove.”

SAD mu je još 2006. zamrznuo imovinu ali nije ga mogao procesuirati prema bilo kojem zakonu zakonom. Stoga su se američki agenti na koncu predstavili kao kupci oružjem. Bout je izružen u SAD iz Tajlanda. Kada je Amerika otvorila proces protiv njega, Boutu su pomagale ruske vlasti.

Lavrov obećao da će Bouta vratiti u Rusiju

Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je obećao da će Bouta vratiti u Rusiju, a odluku Tajlanda o izručenju Bouta SAD-u nazvao je “nepravednom i političkom.” Film koji je snimljen 2005. godine, Gospodar rata, temelji se na Boutovu životu, a na samom kraju glavni lik izbjegne ruku zakona.

Iako se činilo da Boutu, koji je proveo 12 godina u zatvoru, isto neće poći za rukom, sada je slobodan u Rusiji. Trgovac smrću razmijenjen je za sportašicu koja je završila u ruskoj kažnjeničkoj koloniji zbog grama kanabisovog ulja. Razmjena je, s obzirom na različitu težinu optužbi na njihov račun, prilično nevjerojatna.

Zašto je Bout toliko važan Rusiji i Putinu?

No, okolnosti i politička situacija koja utječe na obje strane poništile su neravnotežu između važnosti dvoje zatvorenika. Griner je postala važna Amerikancima jer je u složenim okolnostima postala geopolitičkim pijunom kojeg je Rusija zadržala uoči invazije na Ukrajinu.

I dok je njena važnost Americi jasna, dosad je bilo manje poznato zbog čega je Bout toliko važan Rusiji. Rusi desetljećima traže njegovo oslobođenje i rade sve što mogu kako bi ga izvukli iz zatvora. CNN-ov novinar koji ga je intervjuirao 2009., kada je još bio zatvoren u Bangkoku, pokušao je dati uvid u razloge za takav status trgovca oružjem. Opisao ga je kao poliglota koji je “elokventan, šarmantan i koji može beskonačno govoriti o političkim figurama sa svjetske razine s kojima ima osobne veze.

“Bilo je malo toga za što nije optužen, a još manje toga što nije porekao”, prisjetio se Nick Paton Walsh. Walsh dodaje kako su postojale tvrdnje da je Bout bio ruski obavještajac koji je državi posao važan za distribuciju oružja diljem svijeta, kako bi se potaknulo ostvarivanje geopolitičkih ciljeva Moskve.

Novinar CNN-a: ‘On nikada nije bio nitko’

Bilo je, dodaje, i navoda da je u obavještajnoj službi radio zajedno s višim ruskim dužnosnicima koji su sada bliski Putinu. To bi objasnilo i zbog čega je SAD-u bilo toliko stalo da ga ulovi. “On nikada nije bio nevažan”, piše Walsh. Ocjenjuje i da je razmjena Bouta za Griner veliko iznenađenje uslijed ruske invazije na Ukrajinu.

“To pokazuje dvije stvari: Moskva i Washington mogu poslovati čak i dok ruske bombe ubijaju ukrajinske civile i dok SAD Ukrajini šalje oružje koje ubija ruske vojnike, kao i da nuklearne sile rade na drugim pitanjima dok meci lete”, objašnjava novinar i dodaje kako je to dobro za sve na Zemlji, jer znači da hladne glave vode stvari.

On je od ogromne važnosti za rusku elitu’

No, Walsh u ovim događajima vidi i Putinovu slabost. “Dok se razbacuje nuklearnom retorikom protiv Zapada, pristaje na diplomatski sporazum kako bi dobio čovjeka koji je od ogromne, složene važnosti za ruski elitu, obavještajnu zajednicu ali i za ruski nacionalni ponos”, kaže. Ocjenjuje da je Bout netko za koga su prosječni Rusi možda nekada čuli, dok da je njegova važnost za elitu mitska.

“On nije netko koga bi Moskva htjela ostaviti”, dodaje i piše da se Putin upravo takvim ljudima, kojima je Bout važan, želi umiliti. Postavlja pitanje je li ga SAD baš zato godinama lovio, vjerujući da će Bout promijeniti stranu i postati izvorom dragocjenih informacija. Walsh zaključuje da je ova razmjena pobjeda za Putina, ali ističe kako je to pobjeda koja “pokazuje njegovu slabost i potrebu da vojnu elitu u koju se uzda zadrži zadovoljnom.”