<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Putin bi mogao dobiti još dva saveznika usred Evrope: ‘To bi bila katastrofa‘

Proruski političari poput mađarskog Viktora Orbána u porastu su u Austriji i Slovačkoj.

07. juni 2023, 11:36

Austrijski političar Herbert Kickl je proruski, antiamerički teoretičar zavjere koji zagovara dehelmintizaciju konja kao lijek za COVID-19 i želi pretvoriti alpsku zemlju u "tvrđavu" protiv migracija, piše Politico.

Takođe je najveći favorit da postane sljedeći vođa svoje zemlje i sljedeća velika glavobolja Evrope.

Kicklova ekstremno desna Slobodarska stranka od novembra vodi u nacionalnim anketama za nekoliko bodova, jer rastuća inflacija i nagli porast zahtjeva za azilom potiču nezadovoljstvo aktualnom vladom, koalicijom između Austrijske narodne stranke desnog centra i Zelenih. S drugom glavnom opozicionom strankom, socijaldemokratima, koja je oslabljena unutrašnjim sukobima, Kicklova stranka ima najbolje šanse da preuzme vlast.

To bi značilo velike probleme za Evropsku uniju, koja se već bori s Mađarskom, gdje je nacionalistički premijer Viktor Orbán sistemski preuzeo kontrolu nad svim glavnim polugama moći i potkopao neovisne medije, transformišući zemlju u ono što kritičari vide kao polu-autoritarnu državu usred EU.

Austrija nije jedina zemlja u regiji podložna orbanizmu. Susjedna Slovačka takođe tetura na rubu oživljavanja populizma. Proruski Smer-SD — čiji je vođa, bivši premijer Robert Fico, bio prisiljen napustiti položaj 2018. godine usred talasa narodnih protesta potaknutih brutalnim ubistvom istraživačkog novinara i njegove zaručnice — vodi u anketama uoči prijevremenih izbora zakazanih za septembar. Fico je obećao prekinuti vojnu podršku Slovačke susjednoj Ukrajini, ako bude izabran.

Evropski dužnosnici upozoravaju da bi pobjede proruskih snaga u Slovačkoj i Austriji dale ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu moćno oružje protiv Ukrajine, što bi mu olakšalo potkopavanje sankcija i napora EU-a da pomogne Ukrajini.

"Bila bi to katastrofa", rekao je otvoreno visoki dužnosnik Komisije iz regije.

Kickl je daleko od dolaska na vlast. Zbog oštrog stila, njegova lična popularnost je među najnižima od svih austrijskih političara.

Štaviše, podrška Slobodarskoj stranci pokazala se nestabilnom u prošlosti, a ovaj najnoviji skok vjerovatno je više potaknut frustracijom zbog onoga što mnogi Austrijanci vide kao nefunkcionisanje trenutne vlade nego nadama za vraćanje krajnje desnice na vlast.

Ipak, nedavni uspjeh stranke ne može se zanemariti.

Kickl, koji je bio ministar unutrašnjih poslova tokom kratkotrajne koalicije Slobodarske stranke s Narodnom strankom bivšeg kancelara Sebastiana Kurza početkom 2017. godine, poznato je lice u Briselu. Ne sjećaju ga se po lijepom. Jedan od Kicklovih ranih poteza kao ministra unutrašnjih poslova bila je promjena naziva austrijskih centara za registraciju tražitelja azila u “Centri za odlazak”.

Predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola rekla je prošle sedmice za austrijske novine da ima "ozbiljne sumnje" o Kicklovoj podobnosti za bilo koju ministarsku dužnost.

"On jednostavno nije vrijedan povjerenja", rekla je Metsola.

Sljedeći redovni izbori u Austriji tek će biti u jesen sljedeće godine, ali stalne napetosti unutar trenutne koalicije pod kancelarom Karlom Nehammerom, čija Narodna stranka trenutno zaostaje osam bodova za Slobodarskom strankom, povećavaju izglede za ranije izbore.

“Nisam postao lider stranke da bih vodio u anketama, nego da bih dobio izbore”, rekao je nedavno Kickl.

Kickl je obećao da će iskoristiti pravo veta Austrije u Evropskom vijeću kako bi poništio ono što je nazvao "besmislenim" sankcijama bloka protiv Rusije.

Tokom nedavnog posjeta Budimpešti, gdje se susreo sa svojim mentorom Orbánom, Kickl nije skrivao svoj cilj Austriju pretvoriti u drugu Mađarsku, koju je hvalio kao “utočište nacionalnog samoodređenja i otpora protiv globalističke intervencije iz Brisela”.

Slobodarska stranka — koju su utemeljili bivši nacisti 1950-ih i koja je međunarodno najpoznatija po takozvanom skandalu na Ibizi koji je srušio Kicklovog prethodnika, Heinz-Christiana Strachea — ima dugogodišnje veze s Rusijom. Strache je 2016. godine potpisao ugovor o partnerstvu s Putinovom strankom Ujedinjena Rusija.

Iako Kickl insistira na tome da je aranžman istekao, on i drugi predstavnici Slobodarske stranke ne skrivaju svoju naklonost Rusiji. Stranka je iznijela desetine proruskih rezolucija u austrijskom parlamentu od početka Putinovog sveobuhvatnog rata protiv Ukrajine, na primjer. Takođe je izdao mnoštvo priopćenja za javnost tijekom prošle godine pozivajući na ukidanje sankcija Rusiji.

Međutim, migracija ostaje glavno pitanje za Slobodarsku stranku. Uz broj zahtjeva za azil u Austriji koji se prošle godine utrostručio, najveći postotak porasta bilo gdje u EU, to je pitanje koje najdalje odjekuje.

U skladu s Kicklovom retorikom “tvrđave”, mnogi od prioriteta Slobodarske stranke usmjereni su na kulturni identitet. Jedna inicijativa usmjerena na spašavanje austrijskih gostionica u malom gradu, na primjer, obećavala je subvencije, ali samo ako primatelji poslužuju “tradicionalne i regionalne specijalitete”.

Drugi je nalagao da se djeca na školskim igralištima prisiljavaju govoriti njemački.

Austrijski mediji često ismijavaju takve ideje, ali čini se da se takva politika sviđa mnogim glasačima.

U januaru je stranka završila na drugom mjestu u regionalnim izborima u Donjoj Austriji, najvećoj pokrajini u zemlji, srušivši tako dugo držanu apsolutnu većinu Narodne stranke. To je natjeralo desni centar da prihvati koaliciju s krajnjom desnicom u državi.

Sličan scenario odigrao se nekoliko sedmica kasnije u pokrajini Salzburg, gdje je Slobodarska stranka zahvaljujući snažnoj završnici donijela mjesto u regionalnoj vladi.

Na državnom nivou, međutim, Kickl vjerojatno neće prihvatiti ulogu druge violine. Stranka je pristala na takav aranžman dva puta tokom proteklih 25 godina kao mlađi partner Narodne stranke, a obje koalicije završile su rasparčavanjem stranke zbog skandala i unutrašnjih podjela.

Kickl kaže da je njegov cilj ovoga puta jasan: biti Volkskanzler — kancelar naroda.