<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Prva evropska prijestolnica koja zabranjuje električne skutere

Odlučili da zabrane električne skutere na svojim ulicama

28. august 2023, 4:10

PARIZ, 28. augusta (FENA) - Pariz će u petak postati prva evropska prijestolnica koja će zabraniti električne skutere na svojim ulicama, ostavljajući obožavatelje razočaranim, ali oslobađajući one koji su mrzili njihov faktor "smetanja", javlja AFP.

Stanovnici su glasali sa skoro 90 posto na aprilskom referendumu za zabranu skutera, što je gradonačelnica Anne Hidalgo proslavila kao pobjedu za direktnu demokratiju, iako je izlaznost bila samo 7,5 posto.

Zabrana se odnosi na skutere za iznajmljivanje koje je nudilo nekoliko operatera od 2018. godine, iako će ljudi i dalje moći da prolaze Parizom na privatnim napravama.

Uz pritužbe protiv korisnika koji se probijaju kroz pješake na trotoarima ili nespretno bacaju svoje skutere na raskrsnicama, 15.000 gradskih mašina na dva točka od dobavljača Tier, Lime i Dott pretvorilo se u "smetnju" za mnoge Parižane, rekla je tada Hidalgo.