<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Preživjela je horor: Nakon poroda je izbio osip, rekli su mi da to ‘jede meso’

30. maj 2023, 1:08

Novopečena majka Charleigh Chatterton (27) rodila je kćerku Alessiu 22. aprila bez ikakvih komplikacija. Šest dana kasnije vraćena je u bolnicu u Colchesteru zbog osipa na stomaku, dijagnosticiran joj je nekrotizirajući fasciitis, odnosno bakterija koja jede meso, a porodici su rekli da možda neće preživjeti, prenosi BBC.

“Ljekari su rekli da su šanse za preživljavanje male, mislim da mi je dijagnoza postavljena u zadnji čas”, rekla je Chatterton.

Osim osipa, Chatterton je imala i teške simptome gripe. Njen zaručnik Liam Boyne nazvao je primalje koje su savjetovale da napravi pregled. Provedeno je više testova koji nisu pokazivali znakove bolesti, iako se stanje brzo pogoršavalo te se borila da ostane pri svijesti.

Nakon što je jedna od pretraga utvrdila da ima nakupine plina ispod tkiva, posumnjali su na nekrotizirajući fasciitis. Ljekari su ustanovili da joj treba hitna operacija da bi se uklonila velika količina mrtvog tkiva i kako bi se spriječilo širenje bakterija koje jedu meso.

Kako prenosi BBC, Chatterton je tri dana bila pod sedativima i probudila se s dvije velike rane na stomaku koje su morale ostati otvorene šest dana da bi joj se tijelo oporavilo.

Što je nekrotizirajući fasciitis?

Nekrotizirajući fasciitis je neuobičajena, ali ne i rijetka bolest, a procjenjuje se da se godišnje u Ujedinjenom Kraljevstvu zabilježi 500 slučajeva. Infekcija zahvaća potkožno tkivo i može dovesti do povreda opasnih po život ako se odmah ne liječe. Rani simptomi slični gripi mogu se brzo razviti u osip, povraćanje i oticanje zahvaćenih područja te napredovati sve do vrtoglavice i zbunjenosti.

Ako se ne liječi, može dovesti do trovanja krvi (sepse) i zatajenja organa. Chatterton je bolnicu napustila nakon dva tjedna i vratila se svom novorođenom djetetu.

“Psihički mi je još uvijek dosta teško, ali fizički sam dobro. Imam neke veće ožiljke i oštećenje živaca, ali osjećam se tako sretno što sam živa. Rana dijagnoza može značiti razliku između života i smrti”, rekla je majka.

Kako navodi Jutarnji, ljekari su Chatterton rekli da je neobično što nije imala očitu ulaznu ranu za bakteriju, imala je prirodan porod i nije imala posjekotine, ogrebotine, ugrize insekata ili bilo kakvo lomljenje kože. Od iste bolesti ranije ove godine preminuo je 20-godišnji amaterski nogometaš iz Northamptona nakon što mu je amputirana noga u pokušaju da mu se spasi život.