<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Predstojeće proljetne oluje donose mećave, ledene vjetrove i tornada širom centralnog dijela SAD-a

čekuje se da će jake proljetne oluje koje dolaze sa zapada SAD-a formirati preko 1.500 kilometara široku frontu ekstremnog vremena od Velikih jezera do Teksasa u petak, izazivajući mećave, ledenu kišu, tornada i obilne pljuskove, rekli su prognostičari, javlja Reuters.

31. mart 2023, 1:35

Općenito, jake oluje s grmljavinom prognozirane su za petak poslijepodne do rano u subotu u dijelovima srednje doline Misisipija i na istok do nižih dolina Ohajo i Tennesseeja, prema Nacionalnoj meteorološkoj službi (NWS).

Mogućnost tornada predstavljala je najveću prijetnju. Najveći rizik od tornada je u regiji koja obuhvata istočnu Iowu, sjeverozapadni Illinois i sjeveroistočni Missouri, i odvojeno područje na jugu koje se proteže u sjeveroistočni Arkansas, južni dio Missourija, krajnji zapadni Kentucky i zapadni Tennessee, navodi NWS.

Ta područja su dom za više od 3,5 miliona stanovnika, uključujući gradove kao što su Memphis, Tennessee, Cedar Rapids i Davenport, Iowa, i Jonesboro, Arkansas, izvještava Centar za predviđanje oluja NWS-a u Oklahomi.