Poznati kineski disident kaže da protesti protiv covida ne mogu uzdrmati vlast

IZ svog portugalskog doma Ai Weiwei, poznati kineski disident čija je umjetnost često kritizirala politiku Pekinga, rekao je da nedavni val prosvjeda neće uzdrmati vlast Xi Jinpinga jer će ih policija jednostavno ušutkati.

29. novembar 2022, 8:04

Demonstranti su prošlih dana izašli na ulice Šangaja, Pekinga i drugih gradova kako bi demonstrirali protiv mjera i ograničenja slobode u vezi s covidom-19, što je demonstracija građanskog neposluha bez presedana otkako je predsjednik Xi preuzeo vlast.

Gotovo tri godine nakon početka pandemije Kina kaže da njezina politika nije usmjerena na to da u svakom trenutku ima nula slučajeva, nego se radi o "dinamičkom" poduzimanju mjera kada se slučajevi pojave.

Ai je rekao da se prosvjedi vjerojatno neće nastaviti - ne samo zato što će sigurnosne snage ugušiti one koji govore nego i zato što samim prosvjednicima nedostaju organizacija i vodstvo.

"Nema jasne političke agende pa ih je vrlo lako samo uhititi i krenuti dalje", rekao je Ai za Reuters u ponedjeljak.

Upitan tko bi mogao voditi prosvjedni pokret, Ai, koji je 2011. proveo 81 dan u pritvoru u Kini, rekao je da takvog nema jer zemlja nema "političko okruženje".

Prosvjede u Kini potaknuo je prošlog tjedna požar u regiji Xinjiang u kojem je poginulo 10 ljudi koji su ostali zarobljeni u svojim stanovima. Prosvjednici su rekli da su djelomično krive mjere zatvaranja, iako su dužnosnici to zanijekali.