<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

POVRATAK BERLINSKOG ZIDA: Poslije glasanja u EU, Njemačka politički podijeljena na dva dijela

10. juni 2024, 4:29

Oni koji pogledaju rezultate izbora za Evropski parlament na mapi odmah će vidjeti očigledno: Njemačka je politički podijeljena na dva dijela.

Ito prilično tačno na granici između bivše DDR odnosno Istočne Njemačke i stare Savezne Republike Njemačke, piše Dojče voele.

Privremeni zvanični rezultati glasanja za Evropski parlament u Njemačkoj izgleda da su podijelili tu zemlju na dva dijela kao što je bila podijeljena u vrijeme Hladnog rata pa sve do pada Berlinskog zida.

Prema ARD, Demohrišćani su dobili povjerenje 29,5 odsto birača. Druga je završila desničarska Alternativa za Njemačku sa 16,5 odsto.

Slijede Socijaldemokrate (14), Zeleni (12), te nova ljevičarska stranka Sare Vagenkneht (5,5). Potom Liberali (5) i posrnula Ljevica (2,8).

Mapa glasanja u Njemačkoj

Kako na evropskim izborima nema cenzusa, čak i nešto manje od jednog procenta glasova može biti dovoljno da se ima bar jedan evroposlanik.

Na to mogu da računaju još minorne stranke na nacionalnom nivou: proevropski VOLT (2,8), konzervativni Slobodni birači (2,6), satirična Partija (1,8), Stranka zaštitnika životinja (1,4) i možda Ekološko-demokratska partija (0,8).

Upravo političarka Hrišćansko-demokratske unije Ursula fon der Lajen trebalo bi da, ukoliko u drugim zemljama ne bude prevelikih iznenađenja, nastavi da vodi Evropsku komisiju, prneosi Dojče vele.

Njemačka daje 96 od 720 poslanika Evropskog parlamenta, više nego ijedna druga država.

Demohrišćanima (CDU i CSU) pripala je gotovo cijela nekadašnja Zapadna Njemačka, a nekadašnja Istočna kranjedesničarskoj Alternativi za Njemačku (AfD).

Naime, na zapadu zemlje su CDU i CSU su između Silta i Oberamergaua osvojile većinu izbornih okruga – na grafici se to vidi kao crna površina u skladu sa zastavom demohrišćana.

Zelenom bojom su označeni gradovi gdje je partija Zelenih odnijela pobjedu, a u pitanju su veliki gradovi (Hamburg, Kil, Minster, Hajdelberg, Frajburg…), a crvenom posljednja uporišta SPD (Bremen, Bremerhaven, Herne).

Na istoku cijela polovina mape od ostrva Rigen do Erzgebirgea je plava – boja stranke AfD. Jedini izuzeci: glavni grad saveza Berlin i susedni Potsdam su izabrali zeleno, Potsdam-Mitelmark i gradovi Jena, Vajimar i Erfurt su izabrali CDU. Takođe, okrug Ajhsfeld (Tiringija) je izabrao CDU – inače bi „granična linija“ između crnog zapada i plavog istoka zapravo tačno odgovarala bivšoj granici.

Stručnjak: AfD se „uspostavila“ kao druga najjača snaga u Nemačkoj

Herman Binkert, šef Instituta za istraživanje javnog mnjenja INSA, analizirao je rezultate za BILD.

– AfD se uspostavlja kao druga najjača snaga na saveznim izborima. Iako zaostaje 14 procentnih poena za Unijom (CDU-CSU), ali je dva poena ispred kancelarove partije SPD i čak četiri poena ispred Zelenih. Na istoku je AfD najjača snaga – rekao je on.

Čini se da su brojne krize i skandali zapravo jedva malo naštetile stranci krajnje desnice.

Podsjetimo, u toku je istraga izvještaja o navodnom sastanku AFD s ekstremno desnim snagama, na kojem se navodno raspravljalo o proterivanju miliona stranaca koji žive u Njemačkoj.

– Uprkos svemu AfD je uspio da dalje napreduje. “Protivpožarni zid” za isključivanje AfD-a nije uspio – kaže Binkert