<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Počinje Assangeova posljednja bitka: “Ako ga izruče, umrijeće”

“Zdravlje mu se pogoršava, kako tjelesno, tako i psihički”

20. februar 2024, 12:50

Ako Assange dobije saglasnost u posljednjem suđenju, održaće se puno saslušanje kako bi se opet razmotrio njegov slučaj. Ako izgubi, preostaje mu samo Evropski sud za Ljudska prava (ECHR), na kojem je već uložio žalbu do suđenja u Londonu.

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange započeće u utorak moguće posljednju pravnu bitku koja bi ga mogla spasiti od izručenja Sjedinjenim državama iz Velike Britanije nakon 13 godina borbe s vlastima na sudovima u Engleskoj.

Američki tužioci žele suditi 52-godišnjem Assangeu po 18 tačaka vezanih uz njegovu objavu goleme količine povjerljivih američkih vojnih i diplomatskih izvještaja putem WikiLeaksa.

Tvrde da su informacije koje su procurile životno ugrozile njihove agente, te da za takav zločin nema opravdanja. Assangeove mnogobrojne pristalice smatraju ga herojem protivljenja establišmentu te novinarom kojeg kazneno gone zbog otkrivanja zlodjela i navodnih ratnih zločina koje je počinio SAD.

Assangeove pravne bitke počele su 2010. nakon čega je sedam godina proveo u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu, da bi odatle bio izvučen i zatvoren 2019. zbog kršenja uslova puštanja na slobodu. Otad je u najstrožem zatvoru na jugoistoku Londona, u kojem se čak i oženio.

Britanija je njegovo izručenje SAD-u odobrila 2022. godine, nakon što ga je sudija isprva obustavio zbog zabrinutosti oko Assangeova mentalnoga zdravlja, odnosno opasnosti od samoubistva u slučaju da ga deportuju.

Njegovi advokati će pokušati osporiti odluku o izručenju na dvodnevnom saslušanju pred dvama sudijama na Visokom sudu u Londonu, kada će Assange možda posljednji put dobiti priliku da zaustavi izručenje na engleskim sudovima. Njegova žena Stella prošle sedmice je kazala da se radi o pitanju života i smrti.

Braniće se tvrdnjama da je Assangeov progon politički motivisan te da se radi o nedopustivom napadu na slobodu govora, kao i kada je prvi put izdavaču suđeno prema američkom Zakonu o špijunaži.

Podržavaju ga Amnesty International, Reporteri bez granica, medijske organizacije koje su sarađivale s WikiLeaksom i australski političari, kao što su premijer Anthony Albanese, koji je prošle sedmice glasao za prijedlog povratka Assangea u Australiju. Papa Franjo je prošle godine primio njegovu ženu.

‘Umrijet će’

Stella Assange prošli sedmice je kazala da će podnijeti hitni nalog ECHR-u ako bude trebalo. Poručila je da njen muž neće preživjeti bude li izručen.

“Zdravlje mu se pogoršava, kako tjelesno, tako i psihički”, kazala je. “Život mu je ugrožen dokle god je u zatvoru, a ako ga izruče, umrijet će”.

Assangeov brat Gabriel Shipton uporedio je osnivača WikiLeaksa s Aleksejem Navaljnim, ruskim opozicionim aktivistom koji je u petak umro u zatvoru dok je služio tridesetogodišnju kaznu.

“Dobro znam kako je to kad vam je voljena osoba nepravedno zatvorena, bez nade da će biti puštena”, kazao je za BBC. “Bojimo se da će umrijeti: da ćemo ga izgubiti i da će nam ga uzeti američki zatvor, ili pak da će umrijeti u britanskome zatvoru.”

WikiLeaks proslavio se 2010. kada je objavio videosnimku američke vojske kako u napadu helikopterima Apache u Baghdadu 2007. ubija desetke ljudi, među kojima i dva novinara Reutersa.

Nakon toga objavio je hiljade tajnih povjerljivih dokumenata i diplomatskih izvještaja u kojima SAD kritikuje svjetske vođe od ruskoga predsjednika Vladimira Putina do članova saudijske kraljevske porodice.