<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Osmoro umrlo za tri dana uslijed ekstremnih vrućina

11. juni 2024, 7:30

Snažan toplotni talas nastavlja da izaziva nesreće u Indiji, a istočna država Odiša je prijavila osam smrtnih slučajeva u periodu od 72 sata.

Zvanični podaci objavljeni u maju sugerišu da je širom Indije za tri mjeseca 60 ljudi umrlo uslijed velikih vrućina, prenosi BBC.

Zvaničnici navode da se Indija nalazi usred najdužeg toplotnog talasa od početka vođenja evidencije, a temperature u pojedinim oblastima prelaze 50 stepeni Celzijusa.

Dijelovi sjeverne Indije pogođeni su ekstremnim vrućinama od sredine maja, a temperature se kreću između 45 i 50 stepeni Celzijusa u nekoliko gradova.

Neki dijelovi zemlje su takođe pogođeni nestašicom vode, a do kraja maja 33 osobe su umrle zbog posljedica velikih vrućina u državama Bihar, Utar Pradeš i Odiša.  

Očekuje se da će monsun, koji je 30. maja pogodio južnu obalu Indije u državi Kerala, donijeti olakšanje, budući da se očekuje da se narednih dana proširi na sjeverne dijelove zemlje.