<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Orban poručio: Treći svjetski rat je stvarno moguć

Mađarski premijer je dodao da rat postaje sve više krvav i brutalan, ali da se broj evropskih zemalja i lidera koji podržavaju mir nije povećao

31. mart 2023, 11:20

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio da je rat u Ukrajini "zabrinjavajući i opasan" i da nije pretjerivanje reći da postoji realna opasnost od svjetskog rata.

Realna opasnost

Orban je dodao da se "sve više i više odluka donosi o korištenju novijih i jačih oružja", i da "Zapad šalje Ukrajini sve moderniju opremu", prenosi MTI.

- Dok, s jedne strane, može da zvuči kao pretjerivanje kada neki evropski i američki lideri kažu da, ako se sve ovako nastavi, može da dođe do trećeg svjetskog rata, to je zaista realna opasnost - istakao je Orban.

Mađarski premijer je dodao da rat postaje sve više krvav i brutalan, ali da se broj evropskih zemalja i lidera koji podržavaju mir nije povećao.

Prijedlog Budimpešte

- U isto vrijeme, narod Evrope je počeo da više priča o prekidu vatre, mirovnim pregovorima, ali broj žrtava raste - dodao je on.

Orban je napomenuo da se prijedlog Budimpešte za rješavanje krize u Ukrajini odnosi na prekid vatre.

- Mađarski parlament usvojit će rezoluciju koja odražava našu poziciju, zahtijevamo mir i prekid vatre - rekao je Orban.

On je dodao da u mađarskom prijedlogu nije riječ o tome kakav tip mirovnog sporazuma treba bude potpisan, već da je riječ isključivo o prekidu vatre.

- Obustava ratnih dejstava se mora postići. Ljudski životi ne smiju više biti izgubljeni. Jednom kada dodje do prekida vatre, stvaraju se šanse za mirovne pregovore - poručio je Orban.