<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Oko milion ljudi na ulicama: "Ovo je apsolutno najveći skup u istoriji Varšave

Oko milion osoba okupilo se u nedjelju u Varšavi na protestu liberalne opozicije protiv politika nacionalističke vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS), procjena je gradskih vlasti.

02. oktobar 2023, 6:24

Oko milijun ljudi", objavio je kabinet gradonačelnika, protestovalo je protiv vladajućeg PiS-a na poziv opozicije u centru poljskog glavnog grada, 15 dana uoči izbora.

Novinska agencija PAP, citirajući policijske informacije, prenijela je da se okupilo oko 100.000 ljudi. "Ovo je apsolutno najveći skup u istoriji Varšave", rekla je za agenciju France presse portparolka ureda gradonačelnika Monika Beuth.

"Ništa ne može zaustaviti ovu silu", rekao je bivši premijer Donald Tusk. "Neka niko u redovima vlasti gore nema iluzija. Ova promjena je neizbježna."

Dvije sedmice prije parlamentarnih izbora u Poljskoj, najveći opozicioni savez u zemlji - Tuskova Građanska koalicija - pozvao je svoje pristalice da izađu na ulice glavnog grada Varšave na “Marš miliona srca”. Proteste podržava i lijevi savez Lewica.