Norvežani skupljaju novac za spomenik moržici ubijenoj zbog znatiželjnih promatrača

Freya je stekla svjetsku slavu nakon što je primijećena kako uživa u fjordu u Oslu. Eutanazirana je u nedjelju nakon što su dužnosnici objavili da 600 kila teška životinja pokazuje znakove stresa te je potencijalna prijetnja ljudima koji se ne drže preporučene udaljenosti.

18. august 2022, 8:15

"Odluka o eutanaziji donesena je na temelju ukupne procjene opasnosti za sigurnost ljudi", rekao je čelnik norveške uprave za ribolov Frank Bakke-Jensen. "Pomno smo analizirali sva moguća rješenja. Zaključili smo da ne možemo zajamčiti dobrobit životinji ni na koji mogući način". Dodao je da su pozivi ljudima da se drže podalje bili uzaludni.

"Eutanazijom Freye šalje se negativna poruka"

Organizator internetske kampanje kojom se skuplja novac rekao je da je cilj da spomenik služi kao podsjetnik budućim generacijama o potrebi očuvanja životinja. 

"Eutanazija Freye šalje izrazito negativnu poruku da Norveška, a posebno Oslo, ne mogu osigurati prostor za divlje životinje", rekao je Erik Holm. "Podizanjem kipa Freyi koja je postala simbol u tako kratkom razdoblju podsjećat ćemo sebe (i generacije koje dolaze) da ne možemo i ne trebamo ubijati ili rješavati se prirode kad nam se nađe na putu". 

Freya, vjerojatno petogodišnjakinja, bila je viđena i u Velikoj Britaniji, Nizozemskoj, Danskoj i Švedskoj, no svoja je ljeta odlučila provoditi u Norveškoj. Usprkos opetovanim upozorenjima, znatiželjni promatrači nastavljali su se približavati moržici kako bi ju fotografirali. 

Morževi u pravilu nisu agresivni prema ljudima, no mogu to postati ako osjete prijetnju.