<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

New York: Smeće pliva po cestama, bujice vode u podzemnoj...

TOTALNI KOLAPS

30. septembar 2023, 3:24

Rekordne količine kiše poplavile su kanalizacijski sustav New Yorka u petak pri čemu se bujica vode slila kroz ulice, podrume, škole, podzemne željeznice i paralizirale promet u najvećem američkom gradu.

Razina vode na kolnicima rasla je munjevitom brzinom i zatekla nespremne putnike u jutarnjoj špici u petak. Hitne službe imale su pune ruke posla. Izvlačili su ljude iz zaglavljenih automobila i podruma.

U newyorškoj međunarodnoj zračnoj luci John F. Kennedy palo je više kiše (20 centimetara) u jednom danu nego ikad prije, otkako postoje mjerenja.

U samo tri sata na Brooklyn se sručila količina oborina koja inače padne u mjesec dana.

Videozapisi na društvenim mrežama prikazuju nezapamćene scene na ulicama Brooklyna. Automobili plutaju u vodi koja seže do koljena u četvrti Sunset Park. Snimke također prikazuju kako voda šiklja kroz autobus pun putnika u brooklynskoj četvrti Bensonhurst.

Glavne prometnice Velike jabuke nisu prošle ništa bolje, budući da su se autocesta Brooklyn-Queens, autocesta Belt Parkway i autocesta Prospect Park sve pretvorile u rijeke pune djelomično poplavljenih automobila zarobljenih u prometu.

Brooklyn i Queens najteže su pogođeni olujom, rekao je meteorolog Brian Mastro iz Fox Weathera.

Guvernerka New Yorka Kathy Hochul proglasila je izvanredno stanje za New York City, Hudson Valley i Long Island.

Smeće se izlilo iz kontejnera na ulice i zaplivalo u vodi, a vodopadi se slijevaju niz stepeništa i u podzemnoj željeznici, prikazuju snimke na društvenim mrežama.

Ekstremno obilne padaline simptom su klimatskih promjena, tvrde znanstvenici koji pojašnjavaju da se toplija atmosfera ponaša kao ogromna spužva koja je sposobna upiti više vodene pare i zatim je istisnuti u intenzivnim mlazovima koji lako mogu probiti zastarjelu zaštitu od poplava.

- Ovakvi promjenjivi vremenski obrasci su rezultat klimatskih promjena. Tužno je da se naša klima mijenja brže nego što to naša infrastruktura može odgovoriti, rekao je Rohit Aggarwala, prvi čovjek za klimu grada New Yorka.

Neki Njujorčani čak su otišli toliko daleko da su krivili pun mjesec za obilne padaline te drsko ponašanje stanovnika.

Neki posjetitelji izašli su na ulice kako bi plivali, plesali i šetali svoje pse te uživali u kišnim uvjetima na neobičan način.

Jedan je muškarac čak snimljen kako pleše u vodi do koljena u kostimu banane dok ga je druga osoba snimala.

Video pogledajte na linku.