<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Naučnici pronašli mikroplastiku u svakoj testiranoj ljudskoj posteljici

Pronašli su mikroplastiku u sva 62 proučena uzorka

29. februar 2024, 6:38

PROŠLO je više od tri godine otkako su znanstvenici prvi put pronašli mikroplastiku u četiri ljudske placente. Nekoliko godina kasnije, početkom 2023., mikroplastika je nađena unutar 17 posteljica. Stručnjaci su sada, koristeći novu tehniku, identificirali čestice plastike manje od jednog mikrona u dosad najvećem uzorku placenti. Pronašli su mikroplastiku u sva 62 proučena uzorka, s koncentracijama od 6.5 do 685 mikrograma po gramu tkiva, što je puno više od razina nađenih u ljudskom krvotoku, piše Index.hr

Za sada još nije poznato kako mikroplastika utječe na naše zdravlje ili, u ovome slučaju, na razvoj fetusa. "Doza čini otrov. Ako doza nastavi rasti i ako vidimo da utječe na posteljicu, onda bi mikroplastika mogla utjecati na sve sisavce. A to nije dobro", kazao je biolog Matthew Campen sa Sveučilišta New Mexico.  

Više od 50% plastike je sačinjavao polietilen

Znanstvenici već godinama rade na pouzdanoj metodi detekcije koja može odrediti točnu masu tih čestica i od koje vrste plastike dolazi. Tek tada možemo na pravilan način procijeniti utjecaj mikroplastike na zdravlje. 

Stručnjaci su tijekom nove studije pomoću metode visoke rezolucije skenirali 62 uzorka donirane ljudske posteljice i u svima uočili sitne čestice plastike. Više od 50% plastike je sačinjavao polietilen – plastika od koje se radi većina vrećica i boca za jednokratnu upotrebu, piše Science Alert.

"Čestice su vjerojatno bile stare nekoliko desetljeća"

Uz polietilen, znanstvenici su pronašli i polivinil klorid (PVC), najlon i polipropilen. Dodaju da su čestice vjerojatno stare nekoliko desetljeća, odnosno da su tijekom godina oksidirale i bile izložene vremenskim prilikama prije nego što su ih ljudi udahnuli ili progutali. 

"Za sada nisu poznati faktori koji utječu na tako ekstremne raspone koncentracija mikroplastike u posteljici, niti znamo hoće li one negativno utjecati na razvoj i rast posteljice te fetusa ili na zdravlje majke. Placenta ima relativno visok protok krvi i uzima veliku količinu hranjivih tvari iz krvi majke, što bi je moglo učiniti izloženijom zagađenju", navode znanstvenici.  

Istraživanje naziva Quantitation and identification of microplastics accumulation in human placental specimens using pyrolysis gas chromatography mass spectrometry objavljeno je u časopisu Toxicological Sciences.