<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

NATO izvodi najveću zračnu vježbu u Evropi u jeku tenzija sa Rusijom

Ovo je vježba koja će biti sigurno impresivna za svakoga, rekla je američka ambasadorica u Njemačkoj Amy Gutmann na konferenciji za novinare u Berlinu

07. juni 2023, 1:52

BERLIN (AA) - Najveća zračna vježba NATO-a, koja će se održati u Evropi sljedeće sedmice, pokazat će jedinstvo, snagu i spremnost Alijanse, saopćili su američki zvaničnici, javlja Anadolija.

"Ovo je vježba koja će biti sigurno impresivna za svakoga", rekla je američka ambasadorica u Njemačkoj Amy Gutmann na konferenciji za novinare u Berlinu.

"Bila bih prilično iznenađena da bilo koji svjetski lider nije primijetio šta ovo pokazuje u smislu duha ovog vojnog saveza“, kazala je Gutmann.

Istakla je da su Sjedinjene Američke Države (SAD) poslale preko 100 aviona i 2.000 članova vojnog osoblja u Evropu da učestvuju u vojnoj vježbi koja će se održati od 12. do 23. juna.

"’Air Defender 2023’ najveća je vježba raspoređivanja savezničkih zračnih snaga u Evropi, u historiji NATO-a. To će bez ikakve sumnje demonstrirati agilnost i brzinu naših savezničkih snaga u NATO-u”, rekla je Gutmann.

U vojnoj vježbi će učestvovati oko 10.000 vojnika iz 25 zemalja članica NATO-a, koji će uvježbavati odbrambene manevre u njemačkom i evropskom zračnom prostoru.