<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Mnogi strahuju za njenu sudbinu: Uhapšena je zbog antiratnih parola tokom emitovanja dnevnika, ko je hrabra Marina??

SVIJET

Marina Ovsjanikova, urednica ruske državne televizije Prvi kanal, uhapšena je jer je tokom emitovanja dnevnika upala u kadar iza prezenterke vesti noseći anti-ratnu parolu.

15. mart 2022, 3:41

 

Ruskinja Ovsjanikova je preko noći postala heroj zahvaljući svom protestu protiv rata u Ukrajini.

Sada mnogi strahuju za njenu sudbinu.

– Sada, petnaest sati kasnije, a mi se još uvijek nismo čuli sa njom. Strahovi od zlostavljanja od strane isljednika opravdano brzo rastu – naveo je Kevin Rotrok, jedan od urednika ruskog opozicionog medija Meduza.

Kako prenosi ruska agencija TAS, Ovsjanikova je privedena neposredno nakon što je stala pred kameru tokom programa “Vremja”. Ona će vjerovatno biti pozvana na odgovornost za “javne akcije koje imaju za cilj diskreditaciju akcija ruskih oružanih snaga u cilju zaštite interesa Ruske Federacije i njenih građana”, navodi se u saopštenju novinske agencije.

Ruska agencija dodaje da bi Ovsjanikova mogla biti optužena i za podsticanje “građanske neposlušnosti” pozivanjem Rusa da protestuju protiv rata.

Ko je zapravo Ovsjanikova?

Iako su neki požurili da zaključe da se radi o insceniranom incidentu, Rotrok insistira da se radi o iskrenoj namjeri ove urednice da izrazi svoj stav protiv ruske invazije na Ukrajinu.

Ovsjanikova živi i radi u Moskvi na televiziji Prvi kanal. Njen otac je Ukrajinac, pa je sasvim jasno da je i zbog toga protiv rata.

Prema nekim izvorima njen bivši muž Igor Ovsjanikov radi u RT (Rusija danas), ruski propagandni medij, i on navodno ometa advokate i aktiviste za ljudska prava koji pokušavaju da joj pomognu.

Pored novinarstva, Ovsjanikova se u slobodno vrijeme bavi plivanjem i fitnesom, sudeći prema njenom Fejsbuk profilu.

Izvori TAS potvrđuju da je Ovsjanikova urednik na Prvom kanalu. Rođena je 1978. godine u Odesi. Prema objavama na društvenim mrežama, ona živi u Moskvi. Prognani ruski biznismen Mihail Hodorkovski je na Tviteru napisao da je majka dvoje djece. Tu informaciju je potvrdio urednik nezavisnog ruskog radija “Eho Moskva”, koji je nedavno ugašen, Aleksej Venediktov.

Kolege Ovsjanikove su veoma iznenađene njenim postupkom, jer je nikada nisu čule da govori o politici.

– Uglavnom je pričala o djeci, psima i kući – prisjeća se njena prijateljica.

U međuvremenu su se pojavili njeni lažni profili na društvenim mrežama. Jedan lažni profil na Instagramu pod njenim imenom je objavio slike podrške ratu u Ukrajini uz fotografije ruskih tenkova.

Šta je rekla prijateljici?

“Gardijan” je video niz razmjenjenih poruka u kojima Ovsjanikova obaveštava prijatelje o svojim planovima. Jedna prijateljica je rekla da je Ovsjanikova izražavala duboku zabrinutost zbog postupaka Rusije.

– Bijes se taložio u njoj još od početka rata. Prije dva dana mi je rekla da će to da uradi – rekla je za britanski list prijateljica novinarke koja je željela da bude anonimna.

U porukama u koje je “Gardijan” imao uvid, ukazuje na to da je Ovsjanikova bila svjesna posljedica koji bi njeni postupci mogli da imaju.

– Ona je tako hrabra što je progovorila. Naravno, jako sam zabrinuta za nju – rekla je njena prijateljica.

Prijatelj, koji Ovsjanikovu poznaje dugi niz godina, opisao ju je kao “ženu veoma velikog srca” kojoj je “zaista stalo do ljudi, do svojih prijatelja”.

– U isto vrijeme, kao neko ko je radio za državu, bila je izuzetno uplašena sistema i gubitka života koji je izgradila. Do sinoć – rekao je on.

Fejsbuk stranica Ovsjasnikove pokazuje da je živjela udobnim životom, često objavljujući slike iz odmarališta na plaži širom Mediterana, kao i svoje djece i zlatnih retrivera.

– Imala je veoma dobar život, živjela je udobno i mnogo putovala – dodao je prijatelj, koji je rekao da nisu očekivali da će Ovsjanikova uraditi šta je uradila.

Zašto se odlučila da ovakav protest?

Ovsjnnikova je prva urednica u ruskim državnim medijima koja se oglasila protiv rata u Ukrajini.

Prije nego što se odlučila na ovaj korak, ona se oglasila i video snimkom putem društvenih mreža, a u kojem je između ostalog rekla i to da je ono što se dešava na tlu Ukrajine, agresija.

– Ono što se dešava u Ukrajini je zločin. A Rusija je ovdje agresor. A odgovornost za ovu agresiju leži na savjesti jednog čovjeka: Vladimira Putina. Moj otac je Ukrajinac. Moja majka je Ruskinja. I nikada nisu bili neprijatelji. A ova ogrlica koju nosim je simbol činjenice da Rusija mora odmah da okonča ovaj bratoubilački rat. Naši bratski narodi ipak će moći da se mire. Nažalost, provela sam mnogo posljednjih godina radeći za Prvi kanal, sprovodeći propagandu Kremlja, i duboko se stidim zbog toga. Sramota je što sam dozvolila da laži dolaze sa TV ekrana. Sramota me je što sam dozvolila zombifikaciju ruskog naroda. Ćutali smo 2014. godine kada je sve ovo tek počelo. Nismo protestovali kada je Kremlj otrovao Navaljnog. Samo smo nijemo posmatrali ovaj antiljudski režim na djelu. A sada nam je cijeli svijet okrenuo leđa. I sljedećih 10 generacija neće oprati ljagu ovog bratoubilačkog rata. Mi Rusi smo misleći i inteligentni ljudi. Samo je u našoj moći da zaustavimo ovo ludilo. Idite i protestujte. Ne plašite se ničega. Ne mogu nas sve zatvoriti.”

Kakva joj kazna prijeti?

U Rusiji je uveden strog zakon protiv antiratnih demonstracija i oštra cenzura.

Kremlj je u utorak saopštio da su postupci Ovsjanikove koja je prekinula vijesti uživo na ruskoj državnoj televiziji Prvi kanal da bi osudila rat u Ukrajini predstavljali „huliganizam“.

„Što se ove žene tiče, to je huliganizam“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima, pohvalivši Prvi kanal zbog, kako je rekao, kvalitetnog, objektivnog i pravovremenog programa.

Kako je naveo Rotrok, ruski zvaničnici, prema nekim izvorima, žele da podignu optužnicu protiv Ovsjanikove za zločin, a ne prekršaj, što znači da bi mogla da joj prijeti kazna i do 10 ili 15 godina zatvora.

Prema njegovim riječima, vjerovatno će kazna biti stroža od one koja se propisuje demonstrantima na ulicama.

Navodno u njenom slučaju se ne radi o „diskreditovanju“ vojske mišljenjem, već o „svjesnom širenju dezinformacija o vojsci“, što se shvata kao otežavajuća okolnost, pa je, kako kaže Rotrok, za očekivati da tužilaštvo kaže da je bila “motivisana novcem ili mržnjom”, piše Blic.