<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Katar: Humanitarna pauza u Gazi produžena za još dva dana

- Portparol Ministarstva vanjskih poslova Katara Majed Al-Ansari u saopštenju je naveo da je kao rezultat posredovanja između Hamasa i Izraela postignut dogovor da se humanitarna pauza produži

27. novembar 2023, 6:11

DOHA (AA) - Katar je objavio da je humanitarna pauza u Gazi, koja je prethodno dogovorena između Hamasa i Izraela, produžena za još dva dana, javlja Anadolu.

Portparol Ministarstva vanjskih poslova Katara Majed Al-Ansari u saopštenju je naveo da je kao rezultat posredovanja između Hamasa i Izraela postignut dogovor da se humanitarna pauza produži.

Hamas je također u saopštenju na Telegram nalogu potvrdio da je postignut dogovor sa Katarom i Egiptom o produženju humanitarne pauze za još dva dana pod istim uslovima kao i prethodni dogovor.

Četverodnevna humanitarna pauza između Hamasa i Izraela stupila je na snagu u petak, 24. novembra, u 07:00 sati po lokalnom vremenu.

Prema sporazumu, 150 Palestinaca u izraelskim zatvorima bit će oslobođeno u zamjenu za 50 izraelskih zatvorenika koje drži Hamas.

U okviru sporazuma 40 izraelskih žena i djece pušteno je dosad iz Pojasa Gaze, a 117 Palestinaca iz izraelskih zatvora.

Izrael je pokrenuo brutalne napade na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra.

Od tada je ubijeno najmanje 14.854 Palestinaca, uključujući 6.150 djece i više od 4.000 žena, pokazuju podaci zdravstvenih vlasti u enklavi. Zvanični broj poginulih u Izraelu iznosi 1.200.