Kanadski duhovni vođa poznat po gledanju u sljedbenike optužen za zlostavljanje

Kanadski vođa religiozne organizacije vrijedne više miliona dolara optužen je po četiri tačke seksualnog zlostavljanja.

25. januar 2023, 8:17

John de Ruiter (63) je desetljećima vodio College of Integrated Philosophy u Edmontonu, zaobilazeći tako kontroverze i optužbe da vodi kult.

Policija je priopćila kako je "samozvanog duhovnog vođu" uhitila zbog optužbi za seksualno zlostavljanje četiri žene između 2012. i 2020. godine. Navodno je određenim ženskim članicama svoje grupe rekao da ga je "duh uputio da se s njima upusti u seksualnu aktivnost i da će im to pružiti priliku da postignu duhovno prosvjetljenje".

Vlasti sumnjaju na to da bi moglo biti još žrtava te su pozvale građane da se jave policiji ako imaju kakve dodatne informacije. Glasnogovornica De Ruitera Zaba Walker kazala je za BBC da će ga zastupati pravni savjetnik "i da namjerava osporiti ove optužbe na sudu". De Ruiter je odrastao u ruralnom području Alberte te je radio kao postolar i mlađi pastor prije nego što je razvio vlastita učenja.

Sebe je opisao kao "živo utjelovljenje istine", pozivajući tisuće odanih sljedbenika da shvate smisao života kroz "iskrenost koja cijepa srž". Postao je poznat po tjednim sastancima na kojima je dugo šutio i samo gledao u svoje sljedbenike.

The Globe and Mail je 2017. objavio intervjue s nekoliko njegovih sljedbenika koji su doveli u pitanje njegov seksualni odnos s nekima od njegovih poklonica. Prema Globeu, De Ruiterov sin Nicolas je na internetu pisao o seksualnim odnosima svog oca s udanim ženama u njegovoj zajednici.

Index