Kakva nas zima čeka? Objavljena prva dugotrajna prognoza

Kakve se vremenske prilike očekuju tokom decembra, januara i februara.

23. septembar 2022, 6:38

Europski meteorološki servis Severe Weather objavio je prvu prognozu za ovu zimu. Na temelju detaljne analize faktora koji će uticati na nadolazeću zimu, najavili su kakve se opšte prevladavajuće vremenske prilike očekuju tokom decembra, januara i februara.

Pri tom naglašavaju upravo činjenicu da se radi o prosječnim slikama te da to ne znači da će ovakvi vremenski uvjeti trajati tri mjeseca zaredom.

“Samo se sugeriše kako bi vremenski obrasci mogli izgledati većinu vremena”, navodi Severe Weather Europe.

U svojoj prognozi oslonili su se na ECMWF model koji se često smatra jednim od najpouzdanijih prognostičkih modela.

“Ali nijedna sezonska prognoza ne može se nazvati pouzdanom s obzirom da gledamo samo trendove i kako bi se vremenski obrasci mogli razvijati tokom dužeg perioda”, dodaju prognostičari SWE-a.

Temperature prosječne za zimu

Većina kontinenta će biti u rasponu prosječnih temperatura, uz malu mogućnost iznadprosječnih temperatura u središnjim dijelovima. Na zapadu se uz prosječne temperature očekuje uticaj obližnjeg područja niskog tlaka, a toplije anomalije očekuju se nad dijelovima srednje Europe uz uzdizanje prema sjeveroistoku.

Prosječni nivoi očekuju se i po pitanju padavina. Neka sušnija razdoblja mogu se pojaviti tek ponegdje na sjeveroistočnim područjima. Više padavina predviđa se nad Sredozemljem.

Hoće li biti snijega?

U prognozi snježnih padavina navodi se da su nad Evropom uglavnom ispodprosječne količine snijega, što prognostičari ocjenjuju kao iznenađujuću pojavu s obzirom na nedostatak jakih toplih anomalija i normalnih padavina.

Ipak, napominju da čak i ako prognoza predviđa manje snijega, to ne znači da ga neće uopšte biti.