<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Još jedna država uvodi kontrole na granici sa Slovačkom

Austrijski ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner objavio je u utorak da Austrija uvodi granične kontrole sa Slovačkom, prenosi Anadolu.

04. oktobar 2023, 6:55

"Kontrole će početi u utorak u ponoć i trajaće deset dana, ali se po potrebi mogu produžiti“, rekao je Karner na konferenciji za novinare u Beču.

Dodao je da će se kontrole prvenstveno fokusirati na bande trgovaca ljudima, a ne na "male putnike". Mjere će, kako je kazao, pomoći Beču da spriječi rute trgovaca ljudima kroz Austriju.

Slovačka se sve više suočava sa sve većim brojem ilegalnih migranata koji ulaze u zemlju kako bi stigli do Njemačke i Zapadne Evrope.

Češki premijer Petr Fiala napisao je na platformi X da njegova zemlja također uvodi nasumične provjere na granici sa Slovačkom zbog sve većeg priliva migranata u EU.

Dodao je da su u koordinaciji sa Poljskom koja uvodi slične kontrole.

Vlada u Bratislavi reagovala je sa na najavljene kontrole.

Migraciji je potrebno evropsko rješenje za vanjske granice. Ako jedna zemlja počne više da čuva svoju granicu, to će dovesti do kaskadnog efekta zbog kojeg ćemo svi platiti", rekao je slovački premijer Ludovit Odor.

Vlada Austrije koju predvode konzervativni OVP i Zeleni od prošlog ljeta vodi strožu migracijsku politiku. Kao rezultat toga, u prvoj polovini 2023. broj zahtjeva za azil smanjen je za 30 posto u odnosu na isti period prošle godine, podaci su Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije.

Beč se također oslanja na ubrzane procedure u procesu azila. Osim toga, zabilježen je i veliki broj deportacija.

Austrija takođe pomaže Srbiji, Mađarskoj i Sjevernoj Makedoniji, sa više od 130 policajaca, koji zajedno s lokalnim graničnim organima u tim zemljama jačaju kontrolu granica.