Istorijski uragan na Floridi, zatraženo proglašenje katastrofe

Uragan Ian harao je u srijedu Floridom praćen silovitim vjetrom i obilnim oborinama koje su prouzročile katastrofalne poplave i nestanak struje diljem te američke savezne države.

29. septembar 2022, 8:57

Ian je jučer praćen vjetrom koji je puhao 185 km/h stigao na kopno na obali Cayo Coste, na jugozapadu Floride, u 15.05 sati po mjesnom vremenu (21.05 sati po srednjoeuropskom), navodi američko Nacionalno središte za uragane (NHC), dodajući da je prouzročio katastrofalne poplave.

Ian koji je bio u 4. od 5 kategorija na Saffir-Simpsonovoj ljestvici, sada je oslabio u uragan 1. kategorije.

Meteorolog Mike Seidel, koji radi za američki Weather Channel, objavio je dramatičnu snimku iz Fort Myersa, mjesta preko kojeg je prešao uragan Ian.

Na snimci se vidi i čuje kako silovit vjetar hara obalom Floride.

"Nisam iskusio ništa blizu ovome u duže od 30 godina", napisao je Seidel na Twitteru.

Uragan Ian izazvao je goleme poplave u Floridi, zbog čega je guverner Ron DeSantis od predsjednika Joea Bidena zatražio da odobri proglašenje velike federalne katastrofe. Proglašenje tog stanja omogućilo bi značajnu pomoć američkih federalnih agencija cijeloj Floridi.

Iako zasad nema službenih izvještaja o poginulima ili teško ozlijeđenima, nepoznat broj ljudi, koji su dolazak uragana odlučili provesti u svojim kućama umjesto da se evakuiraju, još uvijek je nedostupan.

"Hitne službe zasad ne mogu do njih", rekao je guverner.