<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Grčki državni službenici stupili u 24-satni štrajk

Obustavljen javni prevoz i pomorski saobraćaj,

21. septembar 2023, 5:22

Sindikati radnika javnog sektora pozvali su na štrajk tražeći povlačenje zakona o radu za koji grčka Vlada kaže da će povećati fleksibilnost na tržištu rada, što sindikati smatraju napadom na njihova prava

Grčki državni službenici započeli su u četvrtak 24-satni štrajk zbog kojeg je obustavljen javni prevoz i pomorski saobraćaj, prenosi Anadolu.

Sindikati radnika javnog sektora pozvali su na štrajk tražeći povlačenje zakona o radu za koji grčka Vlada kaže da će povećati fleksibilnost na tržištu rada, što sindikati smatraju napadom na njihova prava.

Atinska podzemna željeznica će biti zatvorena za vrijeme trajanja štrajka, dok bi tramvajski i trolejbusni sistem u glavnom gradu trebao raditi samo dio dana. Ljekari i medicinske sestre u državnim bolnicama, kao i pojedini nastavnici, također su stupili u štrajk.

Letovi su se, međutim, odvijali normalno nakon što je učešće kontrolora letenja smatrano nezakonitim.

Stotine radnika u štrajku je protestovalo centralnim ulicama Atine. Zatvaranje puteva zbog protesta, u kombinaciji s obustavom javnog prevoza, usporilo je saobraćaj u glavnom gradu.