<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Glasanje američkog Senata se neće svidjeti ni Ukrajini ni Izraelu

Paket nove sigurnosne pomoći Ukrajini i Izraelu vrijedan milijarde dolara blokirali su jučer republikanci u američkom Senatu koji ustrajavaju na strožim mjerama za kontrolu imigracije na granici SAD-a s Meksikom

07. decembar 2023, 6:27

Za paket pomoći glasalo je 49 senatora a 51 protiv, što znači da mjera vrijedna 110.5 milijardi dolara nije dobila 60 glasova potrebnih u Senatu od 100 članova kako bi se otvorio put za početak rasprave.

Glasanje je bilo po stranačkim linijama, pri čemu su svi republikanci u Senatu glasali protiv zajedno sa senatorom Berniejem Sandersom, nezavisnim kandidatom koji inače glasuje s demokratima ali je izrazio zabrinutost zbog finansiranja izraelske sadašnje "nehumane vojne strategije" protiv Palestinaca.

Vođa demokratske većine u Senatu Chuck Schumer također je glasao protiv kako bi mogao podnijeti prijedlog za ponovno razmatranje. Nakon glasanja, demokrata Schumer je rekao da je to "ozbiljan trenutak koji će imati trajne posljedice za 21. vijek", riskirajući pad zapadne demokratije.

Republikanci su rekli da je ovakvo glasanje bilo bitno kako bi istaknuli svoj zahtjev za strožu imigracijsku politiku i kontrolu južne granice.

"Današnje glasovanje je ono što je potrebno da demokratski čelnik prepozna da republikanci u Senatu misle ono što kažemo. Onda glasajmo. I onda konačno počnimo ispunjavati prioritete američke nacionalne sigurnosti, uključujući i ovdje kod kuće", rekao je čelnik republikanaca u Senatu Mitch McConnell u govoru.