<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Egzodus milionera iz Britanije: Šta se događa?

18. juni 2024, 6:47

Oko 9.500 Britanaca moglo bi da napusti zemlju zbog političkih previranja, s likvidnom imovinom od najmanje milion dolara, koja može da se investira.

To je više nego dvostruko u odnosu na 2023. godinu, izjavila je danas savjetnica za migracije kompanije "Henli i partners" Hana Vajt.

Rekordan broj milionera mogao bi da napusti Veliku Britaniju ove godine zbog političkih previranja i mogućnosti za povećanje poreza pod eventualnom budućom laburističkom vladom, prenio je "CNN".

Ishod prevremenih parlamentarnih izbora u Britaniji, koji će biti održani 4. jula, tako bi mogao da ugrozi status te zemlje kao jedne najpopularnijih destinacija za bogate.

Hana Vajt je navela u svom izvještaju da postoji mnogo faktora koji umanjuju privlačnost Velike Britanije za bogataše.

"Šok od Bregzita se i dalje osjeća, a London se više ne smatra finansijskim centrom svijeta", naglasila je ona.

Izvještaj je zasnovan na podacima o 150.000 pojedinaca koji posjeduju visoku neto vrijednost (High net worth individuals - HNVI).

Investiciona kompanija "New World Wealth", koja ih prati, fokusira se prvenstveno na osnivače kompanija, predsjednike, direktore i upravljačke partnere.

"CNN" napominje da je 16.500 milionera otišlo iz Velike Britanije između 2017. i 2023. godine, prenosi "b92".